Туристически забележителности в Азербайджан


Природни и исторически забележителности в Азербайджан

Според някои пътешественици  забележителностите в Азербайджан са сред най-красивите в Кавказките планини. Те имат много общи черти с атракциите  в Армения и природните забележителности в Грузия, защото това са съседни страни. Като изключим някои крайбрежни части на Азербайджан в Каспийско море и по границата с Армения, страната е планинска.

 

Туристически забележителности в Азербайджан

В Азербайджан са двете най-големи планински вериги на Малък Кавказ и Голям Кавказ. Между тях тече най-голямата река Кура, която образува алувиална низина и се влива чрез делта в Каспийско море. Главните туристически забележителности в Азербайджан са историческите и културни паметници, които са предпоставка за възможен религиозен туризъм и медицински туризъм. Разбира се най-интересните обекти от тях са събрани в столицата Баку. Посетете старинната част на този красив град, която е защитена от ЮНЕСКО. Тук се намират двореца на Ширваншаховете, Старата крепост на Баку и Моминската кула.

Топ 10 забележителности в Азербайджан

Тук са смесени различни култури през епохите на съществуване на това свещено място. Най-добре е запазена Моминската кула през дванадесети век, която е построена върху постройки от седми – шести век преди новата ера. Двореца на Ширваншаховете е построен през петнадесети век и е истински шедьовър на азербайджанската архитектура.  От природните забележителности в Азербайджан може да споменем най-известната - скалния резерват Gobustan. Представлява огромна площ от разхвърляни скални късове, на които древните хора са оставили свои знаци за нас. Скалните рисунки са на 5000 години, като повечето от тях показват битието на населението по това време.

Най-посещаваните забележителности в Азербайджан

Тогава климатът е бил друг и земята е била покрита с буйна растителност и богат животински свят. Азербайджан притежава неизчерпаеми природни ресурси, като например нефта в Каспийско море и няколко хиляди малки и големи реки, които се вливат в 250 красиви езера. Azerbaijan landmarks Най-голямото езеро е Сарису с площ 67 квадратни километра. Климатът е субтропичен, със сухо и прохладно лято и мека влажна зима. Растителността е представена от около 4000 вида, в това число големи горски масиви от дъб, габър и бук. Животинският свят е представен от 12000 вида, като най-големите са мечка, муфлон, благороден елен, дива свиня и заек. От националното богатство на Азербайджан може да споменем един доста млад резерват Obsheron.

Създаден през 2005 година с указ на президента, тук може да видите  чакал, заек, язовец, сърна и лисица, а от водните обитатели лебеди, чайки и патици. Всички те са защитени видове. Ето списък на десетте топ забележителности в Азербайджан: Старият град Баку, Моминската кула в Баку, концентрацията на кални вулкани в Gobustan, двореца Shirvanshahs, скалните рисунки в Gobustan, кръглият светещ фонтан в Баку, Правителствената сграда в Баку, средновековния град  Lankaran, Кавказките планини и музейният храм Ateshgah.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения