Фарьорските острови – една далечна дестинация


Най-големите забележителности на Фарьорските острови

Фарьорските острови се намират по средата между Исландия и Норвегия, но са автономни острови под юридикцията на Дания. Общо са 18 острова, от които 17 острова са обитаеми и се намират  в северната част на Атлантическия океан. Фарьорските острови имат вулканичен произход, като всеки пласт от скалите е добре подчертан и говори за трайна вулканична активност преди милиони години.

 

Фарьорските острови – една далечна дестинация

Характерно за релефа на островите е, че той е силно пресечен с височина до 880 метра, като на места има доста добре изразени фиорди, каквито има в Норвегия. Друга интересна забележителност на Фарьорските острови е зеленината, това са ниски зелени треви, благоприятни за пасища на дребен рогат добитък. Още като пристигнете на Фарьорските острови ще усетите спокойствието и тишината на природата.

Красивата природа наФарьорските острови

Тишината се нарушава само от грохота на вълните и красъците на хилядите птици. Не случайно National Geographic определя тези острови за едни от най-привлекателните в света. Гледките на всеки един остров са уникални. Населението на тази автономна страна се е сляло с природата и по никакъв начин не я замърсява, чиято причина прави екотуризма през лятото особенно търсен. Посетете водопада в Gasadalur, водопада Fossa  и езерото Sørvágsvatn - част от атракциите на Фарьорските острови. Времето на архипелага е много неустойчиво, буквално за 5 минути могат да се сменят няколко атмосферни фронта.

Нека припомним, че течението Гълфстрийн се заражда именно тук. Ако търсите уединение, сте попаднали на правилното място. Повечето къщи са боядисани в ярки цветове (червено и синьо), а покривите са покрити с трева. По този начин се предпазват през зимата хората от лошите метеорологични условия. Като се замислите малко, и се огледате ще усетите сякаш се намирате в някоя приказка. Бързата смяна на сезоните  е много осезаема, затова ви препоръчваме да посетите Фарьорските острови през юли и август.Faroe Islands

Инфраструктурата е много добре развита, пътищата са в отлично състояние, на  големите острови дори има тунели в скалите, каскада от мостове и бързи фериботи. Най-големият град и столица  с 20 000 жители е Торсхавн. От тук има много добра фериботна връзка с Дания, Исландия и Норвегия. Преди години местното население е избивало китове за да се храни и трупа запас от месо за дългата зима.

Благодарение на активисти за правата на морските обитатели това вече е история.  Местното население се занимава основно с риболов и животновъдство. Основната храна са месото и картофите, като не случайно името на архипелага означава на местен език „овчи острови”. Ето и най-важните атракции на Фарьорските острови:  Anir Village, скалният масив Tindhólmur, скалистите формирования Tindholmur, много красивият остров Lítla Dímun, тесният остров Kalsoy и много други.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения