Дъното на световният океан се променя


Изчезват подводните възвишения

Подводните възвишения си отиват, съобщава BBC News във връзка с доклада, изготвен по време на годишната среща на Американското геофизично дружество.Изображенията, които  са позволили на учените да дойдат  до тези заключения са получени на дълбочина 6 км използвайки  сонар.

Дъното на световният океан се променя

Работата е проведена като съвместен проект на Оксфордския университет и университета в Дърам, Великобритания .

Снимки на димните  вулкани са били получени през това лято в проучването на Тонга басейна, простиращ  се от Нова Зеландия на север до островите Тонга и Самоа.

По дъното на този басейн е увеличена сеизмичната активност.

 Снимките показват как гигантски подземен вулкан ни въвлича в една пукнатина на дъното на морето.

 Вулканите, които формират дължина на веригата от няколко хиляди километра се  движат в Тихия океан със скорост до 6 см на година.

Падината Тонга е  място в  Индо-тихоокеанския регион и Австралия. 

Дълбочината му е 10,9 км и  е на второ място в дълбините на океана.В Тонгуанската  депресия спокойно може да се побере  дори връх Еверест.

На едно от изображенията се вижда вулкан, застанал на ръба на басейна, който започва да руши плочата.

 В областта на честите земетресения, резултата от които е образуването на цунамии, влияят негативно на тектоничната плоча.

Целите на проучването са да се установи има ли опастност от пропадане на Земята в този регион.

Според една теория, вулканите увеличават триенето между  плочите, което води до по-високи натоварвания и по този начин да увеличи капацитета на Земята, като подводният масив се разрушава.

Друго мнение е, че, напротив, вулканите смекчяват тази интензивност, тъй като те могат да служат като буфер между двете плочи.

Както беше съобщено наскоро учени от зоологическото дружество на Лондон за първи път разчетоха цялостно подводните карти на планините във световният океан. 

Оказа се, че подводното дъно е  много по-голямо отколкото се смяташе досега, както и неговата  флора и фауна, за която ние знаем толкова малко.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения