Виновен ли е Нерон за големият пожар в Рим


Какво е правил Нерон, докато Рим гори?

Със сигурност не е свирил на цигулка. Цигулката е изобретена през 15 век. Другото обвинение към Нерон е, че той пеел песен за изгарянето на Троя, докато Рим горял през  64г. след Хр., като намекът е, че той сам запалил града заради това изпълнение.

Виновен ли е Нерон за големият пожар в Рим

Всъщност, когато избухва пожарът, Нерон се намирал на 56 км от Рим в крайморската си вила. Когато научил новината, той се върнал в Рим по най-бързия начин и взел лично участие в потушаването на огъня. Подозрението, че е искал да изгори Рим, вероятно е произлязло от неговата амбиция да обнови града. Но той успял да прехвърли вината на християните.

Факти от уменията на Нерон

Какви всъщност са прегрешенията на Нерон - той е бил травестит, обичал е да се облича в женски дрехи, да свири и да пее, да прави оргии и е наредил да убият майка му. Бил е много горд с музикалните си способности-според мълвата последните му думи са били:  ,,Какъв артист губи светът с мен!”Според някои той си акомпанирал на инструмент, подобен на лира, но можел да свири и на гайда.В ,,Дио Хризостум”, гръцка хроника от около 100 г. след Хр. се отбелязва: ,,Казват,че можел да пише , да вае статуи и да свири на гайда както с уста, така и с торбата под мишницата.”

В началото на 6 век гръцкият историк Прокопий споменава, че гайдата била характерният инструмент  на римската пехота, а тромпетът бил използван повече от кавалерията.Нерон също така открил сладоледа-специални бързоходци носели сняг от планината,който след това бил подправян с плодов сироп.Отровителят на Нерон Локуста е първят документиран в историята сериен убиец. Локуста означава омар.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения