Атаки на пиратите в Еденския залив


Писмо в бутилка спасява моряци

Писмо в бутилка помогна на британски и американски военни да освободят един италиански товарен кораб превзет  от сомалийските  пирати, съобщава Associated Press.

Атаки на пиратите в Еденския залив

От писмото  става ясно  на военните, че екипажът е  в пълна безопасност в бронираната  част  на кораба. Пиратите са атакувани веднага  без страх, че може някой да пострада.Всичките 23-ма  членове на екипажа - седем италианци, шест украинци  и десет индийци - бяха освободени безопасно , а 11 пирати  бяха арестувани.

Сомалийските пирати в Аденският залив

 Както се оказа, по време на атаката при превземането на кораба от пиратите  екипажа  успява  да се скрие в едно специално помещение.

То се оказва доста благоприятно и удобно за защита.

Разбира се пиратите успяват да завладеят кораба и да отрежат всички средства за комуникация. Така остава последен шанс за съобразителните  под обсада моряци, а именно да използват едно доста добре описано средство в книгите – писмо в  бутилка.

Осъдени сомалийски пирати в САЩ

На военните им е било извесно , че корабът е похитен , но оставало загатка точната ситуация на кораба.Веднага след като станало  известно, че моряците са в безопасност, военните   нападнали  кораба. 

Пиратите без много , много да се съпротивляват се предали. Сомалийските пирати са постоянно в устата на  международната общност.plen na somalijski pirati

За  да се справят с тях се  включват военни кораби от различни страни (включително и Русия ), които конвоират търговските кораби. Мярката е крайна , но ефективна. Например, миналата година група от 24 US. морски пехотинци освободиха  германския търговски кораб „Magellan Star”, завзет от сомалийски пирати в Аденския залив. 

Девет пирати били обезоръжени и взети под стража, а контрола върху кораба върнат  на екипажа, състоящ се от 11 души. По време на атаката, моряците успели да се скрият в помещение на  кораба и инцидента е минал без пострадали хора.

Миналата седмица, двама  сомалийски  пирати - Мухидин Салад Омар и Махди Джама Мохамед - бяха осъдени на доживотен затвор в САЩ . 

Наказанието е доста сурово поради факта, че са загинали четирима  американски пътници в Аденския пролив през февруари тази година. Те са били  убити при атаката на кораба.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения