Може ли да си продадете оргалите


Тяло за продан

В Турция бе арестуван  Юсуф Сонмез, хирург, член на престъпна организации, замесена в трафик  на човешки органи в Косово , съобщи BBC News. Заедно с другите осем престъпници, той беше обвинен миналата година от представители на Европейския съюз и  по-специално, за незаконна медицинска практика. Операциите са проведени в частна клиника "Медикус» в Прищина, столицата на Косово.

Може ли да си продадете оргалите

Джонатан Рател, главен прокурор по делото, каза че  Юсуф Сонмез е водача на престъпната група.Съдията има 2 седмици, за да реши дали да заведе иск срещу  Сонмез. Останалите заподозрени са били арестувани по-рано. Всички те не се признават за виновни.

Колко струват човешките органи?

Престъпниците са открити през 2008 г. При залавянето на 20 чужденци, които са се съгласили да продадат бъбреците си. Това са хора от Молдова, Казахстан, Русия и Турция, които са живели под прага на бедността. Те са пристигали на  летището в Прищина, а след това прехвърлни в клиниката. На донорите се  плащало  около € 14 000 за бъбрек, но официални представители са заявили, че цената е доста по-голяма - € 80 000 до € 100 хиляди. Според следователи конците е дърпал неизвестен засега гражданин от Израел .

Това не е първата продажба на органи в Косово. През 1999 г. по време на войната, войници от Армията за освобождение на Косово превозвали  органи на сръбски затворници, а след това ги убивали. Все пак, това престъпление не било доказано. Както сами може да се уверите продажбата на органи е доста доходен бизнес.

През 2008 г. правоприлагащите органи в Нигерия откриха "ферма" за производство на бебета за продан. От полицията са спасени седем бременни жени, които насилствено са държани в болница. Вероятно след раждането на децата,  персонала е щял да ги продаде. Полицията е арестувала две сестри и двамата собственици на клиниката, които са държали  момичетата(15 и 18 години).

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения