Астрономическите чудеса на 2012


Астрономическите чудеса на 2012

Интернет изданието „SPACE.com” публикува  списък с  най-интересните астрономически наблюдения, които могат  да бъдат направени през 2012 г. и то с  невъоръжено око. Ето някои от  тях:

Астрономическите чудеса на 2012

На 3 март Марс ще се намира в небето на  точка диаметрално противоположни на Слънцето - така че ще има " опозиция на Марс . Тогава  Червената планета ще е на максималното разстояние от Слънцето, а разстоянието между двете планети (Земя и Марс) ще бъде 100,7 милиона километра. За сравнение например през август 2003 г. между Марс и Земята са били само 55.7 милиона мили. 

Астрономичести наблюдения по света

Въпреки това, на 3 март, Марс ще се вижда в нощното небе с невъоръжено око като звезда, само с малко по-ниска яркост от тази на Сириус. Периода от 20 февруари до 12 март ще бъде оптимален за наблюдения на Меркурий.

Тя е най-близката планета до самото слънце и ще е на  достатъчно разстояние, така че да свети силно  само след залез слънце.

Астрономически събития за тази година

 А на 13 март, Венера и Юпитер ще са на една равнина и  от гледна точка на един наблюдател от Земята, те ще са само на 3 градуса една от друга при залез слънце.На 20 май ще има пръстеновидно затъмнение на слънцето. Луната ще закрие центъра на най-близката звезда до нас, като направи пръстен на пожар. Първи ще го видят това жителите на  източната част на  Китай . 

Пътят на  затъмнение първо ще пътува на изток през  Япония  до Аляска и Алеутските острови, а след това можете да се наслаждавате на този  зашеметяващ спектакъл  в САЩ и по конкретно в южните щати. В  Русия  слънчевото  затъмнение ще се случи рано сутринта на 21 май, но само ще е  частично.Частично лунно затъмнение ще видите на 4-ти юни на  тихоокеанските острови. персеиден дъжд

Още то ще се наблюдава  в източната част на САЩ и  Канада,но няма да е пълно, а само като сянка върху левия край на лунния диск.На 5 юни ще бъдем свидетели на минаването на Венера пред слънчевия диск. Досега човечеството е гледало това рядко астрономическо събитие само шест пъти: през 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 и 2004 година. 

По време на преминаването на Венера ще се вижда като тъмно петно ​​с диаметър от 1 / 32 от слънцето. Ако искате да  видите това явление вземете  специални предпазни мерки.  Дългото гледане на Слънцето без защитен филтър ще увреди очите ви.Най-малкото, което може да направите е да  опушите  стъкло и така да гледате. В Източна Европа ще се вижда само  втората половина на минаването.На 13 ноември ще има  пълно слънчево затъмнение, като за последното  се е състояло през юли 2010 .Това обаче ще го  видят само австралийците и жителите на Южния Пасифик.

Така че  любителите астрономи  трябва да мислят  за  пътуване до  зеления  континент. И накрая, трябва да  отбележим два зрелищни "метеорни потока". През 2012 г. това са персеидите на 12 август  и Джеменидите 13-14 декември.

 По време на вторият метеоритен дъжд в  нощното небе ще има серия от по две "падащи звезди" за една  минута!За всички читатели на http://www.myuniversals.com пожелаваме годината да е пълна с интересни наблюдения - и не само астрономически!

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения