Традиции на бикоборството в Испания


Бикоборството в Испания приключи

Тази неделя в Каталуня Испания се  проведе последната битка с бикове: една дългогодишна традиция  забранена от закона, съобщава Associated Press.

Традиции на бикоборството в Испания

В шоуто, проведено в Барселона, присъстваха трима от най-добрите испански матадори, включително Хосе Томас-първият матадор в Испания. За завършек на шоуто матадора Серафим Марин, уби последния от шестте бика под гръмотевичните аплодисменти на публиката.

Традиции на Испания - борби с бикове

След всички борби много от феновете се втурнаха към сцената, за да събират пясък за спомен. Самите матадори бяха изнесени на ръце от арената и направиха шествие на улицата, като развяваха лозунги и пееха песни за свобода и срещу забраната.

Срещу тях се опълчиха 20 активисти и защитници  на животните, за щастие, не е имало наранявания и арести от двете страни.

Бикоборството-традиция и изкуство

 Активистите бяха застанали преди събитието и викаха обиди по адрес  на феновете на популярните развлечения.

Парламента на Каталуния подписа забрана за борба с бикове през юли 2010 година въз основа на вота, който получи от 180 000 каталунци подписали петицията.бикоборство в Испания

 В петицията се посочва, че борбата с  бикове  е жестокост към животни. Забраната влиза в сила през 1 януари 2012 г., но насрочената за последна борба определена по разписание трябваше да бъде  в неделя.

 Независимо от това, фенове на бикоборството не са загубили надежда и събират подписи за предложението да се даде статут на коридата като  културно наследство.

Бикоборството е едно въплъщение на испанския национален дух. Друго име за бикоборство е  "Национален празник» (La Fiesta Nacional).

 Бикът  дори се смята за един от символите на страната и понякога неофициално се слага на флага на Испания, вместо герба. 

Също така, борбата с бикове и други шоута с бикове са необходим елемент от всяка програма, на градските и дори на много от селските празници.

На арената на тореадорът  и неговите помощници използват плащове, остри шпаги пики за контрол на бика, а след това извършват ритуалното  убийство с меч. 

Поддръжниците казват, че боевете между тореадора и бика се изразява емоционалната същност на испанския характер, белязана от изкуството в произведенията на такива майстори като художника Пабло Пикасо и  поета Федерико Гарсия Лорка. 

Също така, коридите  създават хиляди работни места и е една от основните забележителности на Испания.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения