Лофотенските острови Норвегия


Лофотенските острови Норвегия

Лофотенските острови Норвегия

И така, дойде време да споделя първата част от снимките от моето фотографско пътешествие из Лофотенските острови Норвегия. Едно пътешествие, което може да се причисли към онези специални моменти, за които казват, че трябва да ги изживееш поне веднъж в живота.

 

Лофотенските острови Норвегия

Невероятни фотографии. Такава магия и красота. Имам усещането, че дори да трябва да бягам, не бих направил дори една крачка. Пейзажи от фентъзи роман е всичко! Абсолютно! Наистина прекрасни снимки ! При по-продължително вглеждане дори може да се усетят и ледените тръпки по тялото!

Малко информация за Лофотенските острови Норвегия

Това е архипелаг, който се намира в северозападната част на Скандинавския полуостров. Норвежко море и Атлантика го обгръщат почти изцяло, като изключим фиордите между островите.

Кои са главните Лофотенски острови

  • Остров Ауствогьоя 527 km²
  • Остров Вествогьоя 411 km²
  • Остров Москенесьой 186 km²
  • Остров Флакстадьоя 110 km²

Има о много малки острови, но те са необитаеми. Общата площ на архипелага е 1227 km². Бреговете са скалисти без никаква растителност с изключение на мъховете и лишеите. Това са гранитни острови, които са доста впечатляващи. Посетихме ги през зимата, както се вижда от добавените снимки към статията. Предпочетохме този период на годината за да се насладим на северното сияние. Климатът е много влажен океански, като температурата едва минава 0 градуса.

Видяхме много дървени скелети за сушене на риба. Това е основния поминък на местното население. Ловят рибите селда и треска, изчистват ги и ги сушат. После ги продават. Какво ми направи впечатление. Рибарските им къщи са построени във водата. Нямат много екстри с изключение на тези които са направени като хотели или къщи за гости.

Главният град Сволвер с население около 4200 жители е административния център на Лофотенските острови. Намира се на 1000 км от столицата на Норвегия град Осло. Инфраструктурата е много добре развита. Всички големи острови, които изброихме по-горе са свързани с мостове. По този начин не са изолирани един от други и не е необходимо да се използва воден транспорт. Достатъчно е да наемете кола и да ги разгледате подробно. През месеците май и юни денят е 24 часа, а декември и януари нощта е 24 часа.Lofotenski ostrovi Norvegia

За хората, които живеят в умерените ширини, това е доста потискащо. Има удобен ферибот между Бодо до Сволвер. Пътува се 4 часа. Друг вариант е ферибот от Hurtigruten с две спирки на Сволвер и на Стамсунд. Добре е да си резервирате места предварително.

Опитайте местната кухня, като основната храна разбира се е морската. Други интересни забележителности в Норвегия, което ви предлагаме е да къмпингувате. Разрешено е на много места и има добри условия за това, но само през лятото. Може да карате кану или да ловите риба или просто да се излежавате на самотен плаж. Времето и температурата не са такива , както е например в тропичните райони на Земята. Повечето туристи избират зимата заради Северното сияние. Смятало се е че то е това е вратата за връзка с душите на мъртвите близки.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения