Природата в национален парк Йохо


Природата в национален парк Йохо

Природата в национален парк Йохо и местата, които аз посетих са езерото Емералд, водопада Такакау и езерото Лоуиз. Всичко това се намира на границата между провинция Британска Колумбия и провинция Албърта. Канада е голяма страна с обширна територия, но точно тази част от Скалистите планини е най-красива.

 

Природата в национален парк Йохо

Наблизо са Национален парк Джаспър и Национален парк Банф, където бях предишните няколко дни. Какво да ви разкажа за това прекрасно място, думите са излишни. Водата в езерата е синя, а реките са изключително чисти. Причината според мен е спазването на законите и забраната на дивото къмпингуване. Не че не видях разпънати палатки на някои места, но всичко беше супер чисто.

Това е част от световното наследство на Скалистите планини и е под закрилата на ЮНЕСКО. Всъщност това е най-голямата защитена територия на Земята. През 17 и 18 век от тук са преминавали преселниците които идват от източните щати за да се установят на тихоокеанското крайбрежие.

През проходът Кикинг Хорс минава железопътната линия първата в този планински район. На където и да се завъртите ще видите планини с височина над 3000 метра. Аз не успях да се кача на нито един връх, защото времето ми беше много ограничено, а и нямам добра екипировка.

Местното индианско население е дало името на национален парк Йохо, което в превод означава страхопочитание. Местата за нощуване са малко. Има няколко хижи и един къмпинг, ако разполагате с каравана или кемпер. Наблизо са градовете Голдън и Фийлдс. Малки са, но има всичко необходимо като храна и медикаменти.

В миналото тук е било ледници, които са направили път на реките, които текат в момента. Посетих втория по големина водопад Такакау в Канада. Планините приличат много на Алпите в Европа, а повечето езера в района са ледникови. В парка може да посетите археологически разкопки на фосили, аз не успях и затова нямам и качени снимки от там.

Мястото е Бърджис Шел и може да видите какъв е бил живота преди 500 милиона години и по-специално морските му обитатели. Тези места са били дъно на океан. Специално от водопадът Такакау имам най-добри спомени и от изумруденото езерото Емералд. Височината е 384 метра, но не беше много пълноводен в момента. Тук прекарах три дни и успях да видя диви животни като лосове, елени и някакви птици.

Имало е мечки гризли, но не се появиха за да ги снимам и помахам с ръка. Пътят през долината на парка Йохо е тесен и има само един паркинг за коли. Следвайте пътните знаци и внимавайте със завоите. Продължавам своето пътешествие към Аляска и национален парк Денали.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения