Ритуал Тана Тораджа Сулавеси


Ритуал Тана Тораджа Сулавеси

Ритуал Тана Тораджа Сулавеси описан от мен, защото бях удивен от начина, по който се провежда този празник. Ние попаднахме по точното време на точното място, голям късмет. Самият празник е няколко дни в годината и в интерес на истината холандските мисионери са насърчавали островитяните да запазят този ритуал Тана Тораджа   без жертвоприношението.

 

Ритуал Тана Тораджа Сулавеси

Въпреки че населението е християнско, традициите са се запазили до днес. Известни са в света със странните си погребения. За Тораджа денят, в който умреш е най-щастливият ден в цикъла на живота ти и погребението, което се очаква е грандиозно, защото душата ти отива в рая. Всяко семейство трябва да заколи между 3 и 24 бивола и безброй прасета. Тогава се поканват всички хора за да се отпразнува пищно изпращането на душата на мъртвеца.  Поради голямата цена на банкета Тораджа,  средствата се събират дълго време.

Мъртвеца се балсамира и живее в селото месеци в специални помещения Tongkonan. Tongkonan е типичната къща за остров Сулавеси, която наподобява предната част на платноход. Има три вида Tongkonan. Голяма Tongkonan, в която живее семейството, средна Tongkonan в която се съхранява ориза и малка Tongkonan за умрелите. Както вече споменах, умрелите се балсамират с формалин и се поставят в ковчег.

Смята се, че Тораджа , члена на семейството им не е умрял а е болен, затова всеки ден му се носи храна и нещо за пиене. Съседите също му идват на посещение. Въобще тялото се третира като жив човек. Ако семейството на мъртвеца е бедно се събират не месеци а години пари за да се погребе. Тялото се третира със специална смес от листа за да се избегне ужасната миризма. Когато парите се съберат за погребението се прави голямо празненство, където се канят  всички за специалният ритуал за отиване на душата в рая. След това се погребва в карстовите скали, като ковчега се поставя в специално изработени отвори.

В днешно време може да се видят гробници както е при християните.  Интересно е например когато трупа е на дете. Тялото се поставя в издълбано дърво, а ако детето е малко и не са му поникнали зъби се поставя в бамбуков ствол. Смята се, че така детето расте  заедно с дървото. Макар за нас този ритуал Тана Тораджа Сулавеси да ни изглежда абсолютна варварщина, тук по тези земи  това е много почитан празник.Жертвоприношение Тана Тораджа Сулавеси

Отделно на всеки 3-5 години роднините вадят тялото за да го преоблекат, разходят и да го срешат. Прекарват един ден с него дори и после пак го връщат в гробницата. Видях млади хора, които си правят дори селфи с мъртъвците. Изключително интересен ритуал и традиции за нас европейците. От 1965 година в Индонезия излиза закон, в който се задължават хората да регистрират религията си и се забраняват старите обичаи.Въпреки това ритуал Тана Тораджа Сулавеси се е запазил. Нека припомним, че 80% от населението е християнско и само 9% мюсюлманско.

Изпълнени с любопитство продължаваме на автостоп  до  зоната Rante Pao,  където има мъртъвци, ковчези … Местното население е доста отзивчиво и ни помага. Тук рядко идват европейци и затова хората ни гледат с любопитство и се радват. Ще забележите на снимките интересната форма къщите,  за което писах по-горе. Пред къщата има закачени биволски рога. По броя на биволските рога може да разберем колко жертвоприношения са извършени. Вътре е хладно, проветриво  и уютно, а навън температурата е над 30 градуса. Направи ми впечатление, че повечето такива къщи са построени преди повече от 100 години. Хората имат модерни телефони , а живеят още в тях. Странна работа не мислите ли?

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения