Остров Стюарт Нова Зеландия


Остров Стюарт Нова Зеландия

Остров Стюарт Нова Зеландия е третият по площ остров, в по-голямата си част е национален парк. Поради тази причина тук може да видите много девствени гори, блата, гранитни скали, птици киви и папагали Кака, както и  белоопашат елен. Има  само една пешеходна пътека за туристи през остров Стюарт North West Circuit. Тази екопътека преминава през блата и реки, възхищаваш се на самотния бряг и слушаш птиците как пеят. Нощта прекарваш в палатка или бунгало, какво повече е нужно на човек за да усети дивата природа на този далечен остров.

 

Остров Стюарт Нова Зеландия

Има още един отдалечен маршрут, който лично аз не ви го препоръчвам защото е обиколен - Tin Range and  Mount Allen. Ходенето пеша е повече, пътеката минава през гъста гора, катерите се по стръмни скали и преминавате през блата, в които има през лятото много мухи. Вечерта спите в палатки и слушате чуруликането на редките птици Киви, не е ли страхотно?

Поради близостта на остров Стюарт  до южния полярен кръг, може да наблюдавате полярното сияние. Географски погледнато остров Стюарт е широк 47 км колкото Крим  с тази разлика, че тук се усещат студените ветрове идващи от Антарктида. Дъждовете и вятъра са редовно явление, а времето може да се промени пет пъти за един ден. Дори през зимата сняг трудно се задържа и времето е нито студено , нито топло, но е винаги много влажно.

Океанът около остров Стюарт е пълен с живот, това са идеални условия за гмуркане с шнорхел, защото има достатъчно морски създания, които не се плашат от човека. Най-красивото място на остров Стюарт е Gog и Magog. Това са две гранитни скали, който се намират в южния край на острова, но до там се стига много трудно, защото трябва да се върви пеш цял ден. Населението на остров Стюарт  е около 400 души, които се занимават с риболов (отглеждат сьомга) и други селскостопански дейности.Stewart-island-port

Единственото населено място е град Oban. Туризмът е добре развит, защото през топлите летни месеци идват богати туристи, художници и фотографи, търсещи спокойствие и уединение сред дивата пустош на това приказно място. Около остров Стюарт има няколко малки острови.

Те не са много интересни и достъпа до тях е забранен с изключение на остров Ulva. Повечето острови  са покрити с гъста гора от клек , паднали изгнили дървета и храсти, в които се крият пингвини. Обикновено тези места може да се видят само ако наемете яхта или моторна лодка, а нощуването на палатки е невъзможно заради скалистия терен и миризмата на изгнило дърво и развалено месо.

Богатите туристи разглеждат тези острови с хиликоптер. Най-лесния начин да достигнете остров Стюарт е с ферибот от  Bluff до  Oban. Всички екопътеки са много добре поддържани и безпрепятсвената разходка ви е гарантирана, срещу такса разбира се. Въпреки това , малко са хората, които идват тук. Повечето предпочитат почивка на Южния остров Нова Зеландия.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения