Природни забележителности на архипелаг Чагос


Природни атракции на архипелаг Чагос

Най-важните природни забележителности на архипелаг Чагос са защитени от международните конвенции на ООН и най-вече ангажимента на Великобритания. Туризъм на архипелаг Чагос няма, защото в края на миналия век почти всички туземци са си заминали заради построяването на военната база на Великобритания и САЩ.

 

Природни забележителности на архипелаг Чагос

Островите Чагос са отдалечени на около 500 км от Малдивите в южна посока, но принадлежат фиктивно на остров Мавриций. Последният лиценз за риболов в района на архипелаг Чагос е изтекъл през 2010 година. От тогава това място на Земята се счита за защитена територия.

Кораловите рифове са разпръснати хаотично в Индийския океан, но нека да отбележим, че именно тук се намира най-големия атол в света Great Chagos Bank. Тук са най-чистите води в Индийския океан, а екоститемите в района доказват, че са устойчиви на промените в климата, когато няма човешка намеса . Надморската височина е само няколко метра над водата и за това тук има само кокосови палми.

Подводното богатство обаче е голямо: над 370 вида корали, 800 вида риби, цели колонии птици, морски костенурки и раци. На архипелаг Чагос има пет атола, като най-интересен е атол Diego Garcia. Почти затворен атол, по който има издраден асвалтов път. Населен е само с военни, които живеят във военната база. Също така има летище и доста удобства за живеене, но за туризъм няма условия.Chagos-Archipelago-coral-reefs

Единствения вариант да посетите това красиво място е със собствена яхта, което не се отдава на всеки жител на нашата планета. Другият атол е Salomon. В миналото тук е имало около 400 роби, които са работели на кокосовите плантации. В момента може да видите останки от сградите и да си напълните вода от съществуващите кладенци, стига да успеете да преминете през гъстата джунгла.

Третият атол  Peros Banhos е най-близкия до Малдивските острови. Тук има пристанище и кей за разтоварване на стока, която в миналото се е използвала от плантацията. Атол Egmont е необитаем от много години, но е любимо място за яхтсмени и случайни пътешественици.

Има два много красиви плажа в двата края на атола. Освен красиви снимки на архипелаг Чагос и атолите друго интересно няма. Подобни дори още по-хубави снимки може да направите на Малдивските острови с много добри условия за почивка. Надяваме се да сме ви били полезни в тази наша малка статия свързана с природните забележителности на архипелаг Чагос.

Лично на мене ми допада тази дестинация, ако пътувам например от остров Реюнион към Индонезия или Австралия.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения