Кой е открил Австралия


Кой е открил Австралия

     На масата за вечеря все още се чува ,,капитан Кук”(макар че на австралийските маси за вечеря това е много по-рядко).

Кой е открил Австралия

Да започнем отначало: Кук преди всичко не е бил капитан, а лейтенант по време на първото пътешествие на ,,Индевър” през 1768-1771г. Освен това той не е първият европеец, съзрял континента (холандците са го направили 150 години по-рано), нито е първият англичанин, стъпил на австралийска земя.

Капитан Джеймс Кук не е открил Австралия

През 1697г. Уилям Дампиер разказва за ,,голямо скачащо животно”. Той е бил морски капитан, навигатор, изследовател, картограф, наблюдател и пират. Прототипът на Робинзон Крузо Александър Селкърк е бил от неговия екипаж. Дампиер е обиколил света три пъти, съставил е първата карта на света и е цитиран над 1000 пъти в Оксфордския речник, защото е въвел дума като авокадо, барбекю, кашу, тортиля и пръчки за хранене в английския език.уилям дампиер

Напоследък все повече се настоява, че китайците първи са посетили Зеленият континент. Съществуват археологически доказателства, че великият адмирал Жен Хе (1371-1435) е акостирал близо до днешния град Дарвин през 1432г.

Без да преразказваме цялата теория за това как Жен Хе е открил целия свят, развита от Гевин Мензес в неговата бестселът „1421: Годината, в която китайците откриха Америка”, можем да отбележим, че е много вероятно този забележетелен мореплавател от 15 век (той е бил мюсюлманин и евнух) да е достигнл северните брегове на Австралия.

Във всеки случай индонезийските рибари, ловящи морски краставици (които продавали на китайците), са го направили много години преди европейците.

Австралия - открита от холандци

Някои от аборигените, живеещи на север, дори са се научили да плават в морето и да ловят риба от тези отвъдморски посетители, възприели са техните думи и инструменти, както и обичайните лоши навици (алкохол и тютюн).

Иначе аборигените са истинските откриватели, достигнали Австралия преди около 50 000 години. Те присъстват на континента в продължение на 2000 поколения, за разлика от европейците, които жевеят в Австралия едва от осем поколения.

През това време аборигените са били свидетели на драстични изменения в климата на своя континент. Пейзажът  във вътрешността на Австралия преди 30 000 години е включвал буйна зеленина, големи езера и покрити със сняг планински върхове.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения