Няма данни органичните храни да са полезни за здравето


Няма данни органичните храни да са полезни за здравето

Потребителите, които преследват  органичната  храна често  смятат, че тези продукти  са изключително полезни. Въпреки това до ден днешен  учените нямат доказателства, че биологията им  има благотворен ефект върху здравето, съобщава Ройтерс.

Няма данни органичните храни да са полезни за здравето

Досега всички проучвания бяха насочени предимно към краткосрочните ефекти на биологични храни (по-специално  действието на антиоксидантите), а  дългосрочен план  почти не се разглежда.

Миналата година изследователите  анализираха 162 статии, публикувани през последните 50 години, и не намериха  доказателства, че биологични и конвенционални продукти са по хранителни .

В хода  на изследването експертите откриха, че само 12 публикувани изследвания отговарят на техните критерии за оценка на въздействието на здравословните  органични  храни. Както се оказа, тези храни не се отличават  особенно с  антиоксидантната си   активност и само частично намаляват риска от екземи при децата  под две години.

В рекламите за такива, "органични " храни се твърди , че тези продукти винаги са по-здравословни и вкусни, отколкото обикновените. В действителност те не гарантират по-добър вкус и  често се появяват на пазара благодарение на това че се отглеждат при по добри условия (използване на най-добрите почви и фураж за добитъка).

Миналата година британската агенция за хранителни стандарти (агенция за хранителни стандарти, FSA) заяви, че съдържанието на витамин С, калций и желязо в биологичното производство на зеленчуци и отглеждани с използването на селскостопанските  технологии не са по различни от нормалните храни. Същото заключение беше направено за месото, млечните продукти и яйцата. Разликата е  само в нивото на азот и фосфор.

Любопитното е, че птиците не обичат скъпите  специални биологични семена. Въпреки че тези семена не са третирани с пестициди, консерванти и изкуствени торове и струват малко по-скъпо от обикновенните, за птиците това е без значение и те  харесват и предпочитат обичайната смес от семена. Изследователите обясняват  това с  факта, че традиционните семена притежават 10% повече протеини, отколкото органичните, което всъщност  привлича птиците. В  енергийната  остатъчна стойност на  пестицидите различия между органични и неорганични семена не се наблюдава.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения