Кой е измислил пощата за едно пени ?


Кой е измислил пощата за едно пени ?

Някога всички ученици веднага биха вдигнали ръце и класът би извикал : ,,Роланд Хил 1840г., сър!”. Днес не е така.Това не е толкова лошо, защото тези многознайковци грешат.

Кой е измислил пощата за едно пени ?

Уилям Докра вече е организирал поща за едно пени в Лондон 240 години по-рано. Тя доставяла пакети с тегло до един фунт (453г), правела няколко разнасяния на ден и доставяла пратки до 10 мили извън Лондон срещу допълнителна такса от още едно пени.

Първата пощенска услуга за едно пени

През 1683г. Докра бил принуден да предаде бизнеса си на правителствената General Post Office, чийто монопол бил държан от херцога на Йорк, по-късно крал Джеймс 2ри.

През 1764г. парламентът разреши създаването на поща за едно пени във всеки град на Обединеното кралство. В началото на 19 век съществували няколко такива предприятия. През 1840г. ,,Единната поща за едно пени” на Роланд Хил се утвърдила в цялото Обединено кралство и малко по-късно таксата можела да бъде предплащана със залепваща се марка, станала известна като ,,черното пени”.

Пощенски пратки в миналото

През 1898г. пощата за едно пени се разпростряла из цялата Британска империя.За първата истинска пощенска служба в света има няколко кандидати.

Египетските фараони са организирали куриерска система още 2400г.при.Хр. Пощенският плик е измислен в Асирия около 2000г.пр.Хр.

Както писмата, така и пликовете се правели от глина. Основателят на персийската империя Кир Велики (568-528г.при.Хр.)е имал бърза куриерска служба, която много впечатлила Херодот. Конфуций (551-479г.пр.Хр.) е написал:,,Новините се разпространяват по-бързо от писмата”, което означава, че китайците са имали пощенска служба по това време.post office

Думата ,,поща” идва от латинското posita (поставен) и от глагола ponere (поставям). Римската пощенска служба била двутарифна-бърза, доставяна с коне, и бавна, доставяна с волски каруци. Английската дума mail идва от старофренската male, която означава торба или куфар.

Началникът на правителствената поща през 1840г. лорд Личфийлд критикувал системата на Роланд Хил като ,,дива и илюзорна”, но тя веднага завоювала несъмнен успех, особено по времето на кралица Виктория.

Тя толкова харесвала портрета си в пофил на ,,черното пени”, че наредила това изображение да се използва за всички следващи издания на марката в продължение на 60 години.Първият филателист се появил едва година след отпечатването на първата пощенска марка.

Една млада дама пуснала обява в ,,Таймс”, че събира пощенски марки, за да облепи с тях спалнята си.

Понеже Обединеното кралство е пуснало първата пощенска марка, английските марки се различават по това, че на тях не е отбелязана страната, където е издадена марката.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения