Защо кафето е горчиво?


Интересни факти за кафето

Много хора смятат, че кофеина в кафето го прави горчиво. Интернационален екип от учени (Германия и САЩ) се е захванал с изследването на кафето по-подробно. Резултата от анализа показал, че всъщност само 15% от горчивината се дължи на кофеина.

 

Защо кафето е горчиво?

Факт е , че безкофеиновото кафе има приблизително същата горчивина, както и разтворимото кафе при прясно смлени зърна. Истината според учените е в степента на изпичане на зърната. Именно тогава се образуват химични съединения, които формират горчивият вкус.

При по-продължително печене на зърната горчевината се засилва повече. От друга страна степента на горчивост на кафето по никакъв начин не влияе на неговите свойства и не е показател за определено качество. Това кой какво кафе предпочита зависи изцяло от вкуса на човека. Ето и някои любопитни факти за тази ободрителна напитка, която е завладяла съвременния свят:

Свойствата на кафето да ободрява са открити съвсем случайно от един овчар в Етиопия. Той забелязал, че овцете му пасат от един храст и нощем са доста активни, вместо да спят.kafe gorchivo

Той започнал да консумира плода на това растение и се почувствал толкова добре, че се считал за най-щастливия човек в страната.

Първите европейци, които култивират кафето и започват да го продават са холандците. В средновековна Европа в началото кафето се е продавало в аптеките като медикамент срещу болести.

Мъжете консумират повече кафе спрямо жените в съотношение 1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши.60% го пият на закуска, 15% след обяд и вечеря, а  35% - без конкретна връзка

В Италия има заведения, които предлагат едно и също кафе на две различни цени. Едната е ако си поръчаш кафето и си тръгнеш, а другата е ако седнеш на маса в заведението. Поради тази причина се получават понякога доста интересни случки – особенно с туристите.Но това е друга тема.......

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения