Мощен сблъсък на планети и астероиди в центъра на галактиките


Мощен сблъсък на планети и астероиди в центъра на галактиките

Облаците на космически прах около черните дупки могат да бъдат останки от мощен сблъсък на планети и астероиди. Тази хипотеза според портала SPACE.com представи д-р Сергей Наякшин – ръководител на  международният  екип от астрономи при университета в Лестър  в Обединеното кралство .

Мощен сблъсък на планети и астероиди в центъра на галактиките

Подробното обяснение на този въпрос  ще бъде пуснато в следващия брой на месечното  списанието на Кралското астрономическo общество.Международен изследователски екип е изследвал  свръхмасивни черни дупки , разположени в центъра на много галактики.

Произход и значение на черните дупки

Приблизително половината от тези дупки са  заобиколени от гъсти пръстени  космически прах. Произходът на този прах все още не е яснен, но  Наякшин и колегите му предполагат, че това трябва да бъде най-силният сблъсък  между астероиди и планети, които  осъществяват мощно гравитационно поле в черната дупка

Те се сблъскват със скорост от милиони km / h отново и отново, докато  не станат прах.Това предположение насочва астрономите към  т. нар. зодиакална светлина - слаби емисиите, наблюдавани на Земята малко  след залез слънце  или преди него. Тези емисии  възникват в резултат на разсейването на слънчевата светлина от праховите частици лежащи  в равнината на еклиптиката. 

Какво има в черните дупки

Този прах се формира  от разрушаване и фрагментацията на астероидите и кометите и затова най-вероятно се намират около черните дупки.черни дупки

Хипотезата на Наякшин и колегите му  означава, че в центъра на галактиките има освен  звезди и черни дупки, и планети. Такива планети, разбира се са  стерилни: около тях има постоянни  сблъсъци и много голяма радиация. 

"Това е лоша новина, от гледна точка на раждането на живот на тези планети, - добавя ученият. От друга страна, облаците  прах екранират останалата част от галактиката от повечето  вредни лъчения ".

Изследване  природата на  пръстените от прах  може значително да обогати знанията на учените за  свръхмасивните черни дупки и влиянието им, което упражняват върху техните галактики.

Преди време подробно писахме за   черните дупки  - в много отношения са  загадъчни обекти, които напълно абсорбират радиация и материя.

 Можем да кажем, че черните дупки са особен триумф на гравитацията  и очевидно образуват масивни пояси от прах.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения