Анализ на кръвта за пет минути


Анализ на кръвта за пет минути

Учените от САЩ  са разработили ново устройство, което позволява бързо и евтино да се  направи кръвен тест за диагностициране на различни инфекциозни заболявания, докладва BBC News.

Анализ на кръвта за пет минути

Размерът на това избретение е колкото пластмасова дебитна карта и се нарича mChip.Тестовете на mChip  бяха проведени за сифилис и ХИВ в Руанда.

Апарата показа само за няколко минути с точност до почти 100% тези инфекции. 

Тест за бързо и лесно откриване на сифилис

В този случай цената на изследването е само  1$, което разбира се е доста по-евтино от  стандартните лабораторни тестове.Новото устройство може едновременно да проверява няколко човешки инфекции и то само от няколко капки кръв.

 Резултата от анализа може да се види с невъоръжено око на просто четящо устройство.тест за ХИВ позитивност

Устройство за анализ на кръв без лаборатория

Идеята на mChip е проста: да бъде на разположение на медицинския персонал,  бързо и лесно да идентифицира наличието или липсата на сериозни инфекции при хората в цял свят.

Досегашните вземания на проби  при посещение на лекар и обработването им в лаборатория отнемаше няколко дни и е свързано с големи усложнения.В Руанда, новото устройство е било тествано на няколко стотин души. Точността на диагностиката за ХИВ е 95%, а за  сифилис - 76%. 

Учените се надяват, че  mChip  ще може да  диагностицира инфекциозните болести, предавани по полов път  при бременни жени - особено в Африка. 

По-нататъшно подобряване на устройството ще бъде съсредоточо върху възможността за диагностика на рака на простатата.Спомнете си, че преди няколко години подобно устройство за диагностика на СПИН беше използвано в Уганда.

izsledvane na infekciiУстройството, представено на общинската болница Бвиндиi се нарича PointCare . Това устройство е преносима мини-лаборатория, която прави кръвни тестове за СПИН само за десет минути.

 В допълнение, устройството създава подробен доклад за състоянието на имунната система на пациента.Документът е разработен от американската компания PointCare, която е специализирана в създаването на диагностично оборудване в развиващите се страни.

 За анализа на кръвта PointCare СЕ използва химически реагент, който може да бъде подложен на сухо замразяване и се съхранява при температура над -40'C. Как точно работи устройството  е търговска тайна, която служителите на  PointCare не разкриват, но ние знаем, че те използват колоидно злато.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения