Роден ли е Исус в обор?


Роден ли е Исус в обор?

Не. Поне не според Новия Завет. Идеята, че Исус е роден в обор, е само едно предположение въз основа на Евангелието от Лука, където се казва, че Исус бил ,,положен в Ясла”.

Роден ли е Исус в обор?

Няма никакви библейски указания за присъствието на животни при Рождеството. При пристигането си във  Витлеем на Йосиф и Мария, къщата на Йосиф е била пълна с хора.

Факти около раждането на Исус

Най – вероятно става въпрос за  по-стари членове на фамилията, които не могли да направят място на бременната с Исус жена.

Поради тази причина се наложило да отидат в обора. Обаче според библията не се споменава за хамбар или обор, а по логичен път се приема защото тя е родила в яслата.

Дали Исус е роден в обор както се твърди

Под ясла обаче не става точно ясно, защото са открити каменни такива в самите къщи. Най вероятно са направени с цел животните да се подслонят в къщата за да са защитени от кражба и да увеличат температурата на домът с телата си.раждането на Исус в ясла

Разбира се, ние всички познаваме сцената, която се поставя в църкви и училища, но тя е измислена около 1000 години по-късно. Смята се, че Свети Франциск от Азиси е направил първата Рождествена сцена в една пещера между хълмовете над Грецио.

Той поставил малко сено на един плосък камък (който още може да се види), сложил отгоре едно бебе и прибавил издялани от дърво вол и магаре (но не и фигури на Йосиф, Мария, влъхви, пастири или ангели).

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения