Полезна шега на природата


Полезна шега на природата

В източна Африка живее скачащият  паяк (Evarcha culicivora), най-злият враг на маларийните комари, който интересно защо изпитва непреодолимо привличане към миризмата на мръсни чорапи, съобщава Би Би Си. Това откритие е  далеч по-сериозно, отколкото може би изглежда на пръв поглед. Така поне смятат зоолозите от университета в Кентърбъри (Обединеното кралство) и Международния център за физиология и екология  за насекомите в Кения . Подробна статия за това проучване те публикуват в списание Biology Letters.

Полезна шега на природата

Учените дълго време са си блъскали главите защо  паяка яде само женски комари, напълно игнорирайки мъжките. Според една от хипотезите паякът се  привлича от  миризмата на кръв в корема (както знаем, кръвта се пие само комарите). За да проверят тази хипотеза, изследователите  вземат мръсни чорапи, които са достатъчно миризливи- така да се каже, квинтесенцията на нашата собственост.

По време на експеримента  паяците са били поставени в открити клетки в някои от тях миришело на мръсни чорапи, а в други въздухът бил  чист. Както са и очаквали учените, осемкраките хищници  са стоели повече време в  "ароматизираните" клетки. По този начин се доказва, че паяците се привличат от миризмата на  хората и това е напълно доказано.

Съгласно резултатите от проучването ръководителят на опита Фиона Крост, казва, че миризмата на кръв води  Източноафриканският скачащ паяк  буквално в истерия."Той може бързо да убие до 20 комари с един замах, но не ги изяжда всичките непременно" - казва тя.mosquito-spider

Тази тенденция не изглежда много привлекателна. Въпреки това, учените призовават жителите на Кения, специално да  създават условия за тези паяци в собствените си домове, за да се справят с  маларията.

Малария - остра паразитна болест, която се  характеризира с повтарящи се фебрилни гърчове, увеличение на черния дроб и далака, както и анемия. Маларията се причинява от паразита Plasmodium.Пренасят го  женските комари Anopheles. Основните региони на разпространение на малария са  Западна Индия, Централна Америка и северната част на Южна (особено на Амазонка), както и много  много части на Африка.ООН изчислява, че до момента маларията убива над един милион души в целия свят на година.

Наскоро учени от САЩ, Европа и три африкански страни съобщиха, че маларията се пренася не от шимпанзетата, както се смяташе до скоро,  а от горилите.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения