Кой е измислил гумените ботуши?


Кой е измислил гумените ботуши?

А)индианците от Амазония Б)Уелингтънският херцог В)Чарлз Гудиър Г)Чарлз Макинтош.

Индианците от Амазония си правят гумени ботуши за еднократна употреба от незапомнени времена, като потапят краката си до коленете в течен латекс,докато той се втърди.

Кой е измислил гумените ботуши?

Ботушите, изработени за и наречени на името на Уелингтънския херцог през 1817г., са били от кожа. Първите гумени ботуши са се появили през 1851г., една година преди херцогът да умре.Първите опити за използването на гума в облеклото се провалят, защото или се разтапя в горещо време, или се втвърдява като гранит през зимата. Пробивът идва през 1839г., когато Чарлз Гудиър нагрява гума, примесена със сяра, и случайно разсипва малко от сместа върху  печката в кухнята.Историята на Гудиър е едновременно вдъхновяваща и трагична.

През целия си живот той се е борил с безнадеждна бедност-шест от дванайсетте му деца са умрели от недохранване, но гумата винаги е била неговата страст и той никога не се отказва от опитите да подобри качествата на това, което той нарича ,,растителна кожа”.

Процесът, който той открива случайно, решава проблема с непостоянния състав на гумата. Той е толкова въододушевен, че изпраща образците си  на Томас Хенкок и Чарлз Макинтош, които впоследствие стават търговци на гумени изделия.След като ги анализирали, те успели да възпроизведат процеса и го патентовали през 1843г., като го нарекли,,вулканизация” по името на римския бог на огъня. Гудиър се опитал да ги съди и не за пръв път попаднал в затвора за неплатени дългове. Той умрял в дългове, макар че се радвал на всеобщо одобрение заради своята прозорливост и настойчивост.

В един момент написал : ,,Животът не трябва да бъде оценяван единствено по стандарта на доларите и центовете. Не искам да се оплаквам от това, че аз садих,а другите обираха плодовете. Трябва да се съжалява само ако садиш, а плодовете остават необрани.”

Той беше обезсмъртен 40 години след смъртта си, когато основателите на ,,Гудиър”, каучукова компания, сега най-голямата в света, решиха да наименуват бизнеса си в негова чест. Техният годишен оборот през 2005г. е 19,7 милиарда долара.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения