Материалите и петте елемента във Фън Шуй


Материалите и петте елемента във Фън Шуй

Огън, земя, метал, вода и дърво. Материалите, техните цветове и форми могат да бъдат използвани, за да усилват, отслабват или подкрепят енергията в дадено помещение с цел да се балансират петте елемента.

Материалите и петте елемента във Фън Шуй

Дървото играе изключително важна роля в пове­чето къщи. Неговата сила може да укрепи структурата на дома, дървените изделия предлагат обтекаемост и лекота на движението.

Полирани­те дървени мебели и подове карат чи да се движи бързо, но ако са от чам, е възможно да поглъщат енергията. Дървото е идеален материал за подове, тъй като лесно се чисти, не задържа прах и боклуци, които могат да предизвикат алергия.

Бамбук, ракита и ратан са естествени материали, които  също отговарят на елемента Дърво.

Но за разлика от полираната масивна дървесина, която е ян, тези материали притежават ин енергия и забавят потока на чи.

КОКОСОВИ ВЛАКНА, СИЗАЛ, МОРСКА ТРЕВА, ПАПУР

Изделията от тези материали са популярни, тъй като това са естествени продукти. Плетените рогозки и килими изглеждат красиво и екзотично, но са трудни за поддържане.

Необходимо е да се чистят редовно, иначе се превръщат в развъдник на мръсотия и насекоми.Някои са от естествени влакна - като памука и лена, и принадлежат на елемента Дърво, а други са  създадени от човека влакна.

Ако не са хи­мически обработени, естествените материи са за предпочитане, тъй като изкуствените гене­рират статично електричество и разрушават полезните отрицателни йони във въздуха.

Платовете могат да предизви­кат задържане на енергията, ако са прокъсани и мръсни.Пластмасите, както и другите създадени от човека материали, принадлежат към елемента Огън, тъй като са произведени при термични процеси.

Те могат да блокират чи и съдържат вредни за здравето химикали, така че употребата им в дома трябва да бъде сведена до минимум.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения