Туристически атракции във Ватикан


Красива и вълнуваща разходка сред туристическите атракции във Ватикан

Стигнахме и до най-малката страна в света, но с най-много туристически атракции във Ватикан на квадратен метър. Площта е 44 хектара и население около 900 души. Целият комплекс се намира в западната част на Рим на хълма Ватикан. Тук е седалището на главата на римокатолическата църква  римският папа. Като чуе човек Ватикан, веднага пред очите му  се появява площад „Свети Петър“ и базиликата Свети Петър.

 

Туристически атракции във Ватикан

Почти цялата западна част е заета от Ватиканските градини. Представлява не голям парк, който е поддържат от времето на Ренесанса до наши дни. Климатът е мек средиземноморски, тъй като туристическите атракции във Ватикан се намират на 18 километра от Средиземно море. Най-важните туристически атракции във Ватикан са Ватиканските музеи. Основател на музеите е папа Юлий II през XVI век. Музеите на Ватикан са 11, 1400 красиво изработени зали, в това число 5 галерии. 

Най-посещаваните туристически атракции във Ватикан

Задължителни спирки във вътрешността на музеите са стаите на Рафаело и Сикстинската капела.  Централно място в нашата разходка е базиликата Свети Петър. Най-голямата католическа църква в света с размери 113 метра висока, 220 метра дълга и 110 метра широка. Общата площ е 15 хиляди кв.м. На фасадата са разположени статуите на единадесетте апостоли, Йоан Кръстител и грамадната статуя на Христос. За реда и поддръжката на Ватиканският комплекс се грижат около 3000 работници и служители, швейцарските гвардейци, които са със статут на двойно гражданство, свещеници, монахини и охранители.

Най-интересните и красиви туристически атракции във Ватикан

За няколко часа не може да разгледате всичко от туристически атракции във Ватикан, но ето все пак кратък списък на най-важните от тях. Ватиканска библиотека – най-голямата католическа библиотека в света. Входа за жалост е ограничен. Галерия Кярамонти и изложените в нея римски копия на гръцки мраморни статуи. Грегориантският египетски музей в който ще видите оригинални египетски произведения от камък и базалт.  Историческият музей – всичко свързано с папата, като униформи, оръжия и превозни средства с които са ескортирали папите.Vatican-rome-gallery

Пинакотеката във Ватикана представлява  15  зали с  прекрасни образци на живописта от ХI до ХIХ век. Сикстинската капела тук папата посреща своите гости, специално рисувана фреска от Микеланджело и още няколко известни художници по онова време – Страшният съд. Любопитно е въвеждането на редица условия на които трябва да отговарят туристите с цел да се повиши сигурността за произведенията на изкуството. Оказва се че е голям проблем чистотата и особено обувките на посетителите. Въведени са специални климатични инсталации  да се намали праха, потта  и влагата. Приблизително 20 хиляди на ден посещават Сикстинската капела, които понякога чакат часове докато им дойде реда да влязат в този най-известен храм на католическият свят.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения