Мъже срещу жени - кой ще победи


Имат ли жените по-малки математически заложби от тези на мъжете?

Математическите способност не са свързани с пола на човека, показва социологическо проучване проведено от Джанет Мерц - Университета на Уисконсин-Медисън), САЩ , съобщи електронното издание на LiveScience.

Мъже срещу жени - кой ще победи

Според най-новите данни мнението, че  мъжете са по-способни в областта на математиката в сравнение с  жените са чисто и просто културни предразсъдъци. А разликата в броя на мъжете и жените, които имат заложби  в областта на математиката варира различно в дадената страна.

Кой е по-умен, мъжете или жените?

Именно тази разлика в цифрите показва разликите в положението на жените в обществото.Така например в САЩ през последните години броят на жените считани за математически талантливи, се е увеличил от една  на 13 през  70-те години на миналия век до една на  всеки три. 

Въпреки това, 70% от хората, които  получават някаква  степен по математика са мъже.Изследването  анализира данните от две големи проучвания на математическите знания, проведено през 2007 г. и 2009 г.. математика за жени и мъже

В първия случай, изучава способността на учениците от  4-8 клас , а втората – младежи  на възраст от 15 години нагоре. Материалът включва данни за 86 страни, включително САЩ, Белгия, Великобритания, Хонконг, Нова Зеландия, и т.н. Както се оказа, в различни страни съотношението на математически талантливите момчета и момичета се различават.

 Така например, в Тайван са били по-математически талантливи момчета, а в Тунис по-големи умения по  математика са показали момичета. На тази основа се стигна до заключението, че няма биологични основания да се предполага, че на момичетата се отдава по-трудно математика. Статистиката още показва, че колкото по-богата е страната, толкова разликите мъже–жени с математични умения се изравнява и обратното.

Заложби на мъжете и жените?

matematika za zeniВ някои ислямски страни където религията е водеща например на момичетата им е забранено да ходят на училище или получават съвсем минимални знания.

През 2005 г., президент на Харвардския университет Лари Съмърс  каза, че жените имат по-нисък успех по математика поради биологичните си различия спрямо мъжете. Това твърдение доби  толкова широка публичност, че Съмърс беше принуден да си подаде оставката.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения