От какво се прави какаото за шоколад


Какаото в световен мащаб намалява

Само през последния месец цената на какаовите зърна  на световната борса скочиха с 10%. Експертите смятат, че скоро  предишния рекорд от $ 3.720 за тон ще бъде задминат.

От какво се прави какаото за шоколад

Запасите от суровината за производство на  шоколад, а именно какаото драстично намалява в световен мащаб.Това предупреждава вестник „Телеграф”, който се позовава на новините идващи от основната страна износителка на този артикул. Причина за това е политическата нестабилност в държавата  Кот д’ Ивоар в Западна Африка където  се  отглеждат 40% от всичките какаови зърна в света.

В момента  крупните земеделските стопани на  какао бягат от страната от страх за живота си. Това е още по-жалко защото през последните години  много от тях получиха сертификати за усилията си и се присъединиха към програма „Fairtrade”.

Само през последния месец цената на какаовите зърна  на световната борса скочиха с 10%. Експертите смятат, че скоро  предишния рекорд от $ 3.720 за тон ще бъде задминат. Това увеличение е в резултат на решение на президента  Уаттара рязко да намали износа на суров шоколад, което е само следствие от факта, че се отглежда какао все по-малко и по-малко.

Ангъс Кенеди – водещ британски журналист и  главен редактор на „Kennedy's Confection” публикува статия в която остро предупреждава за надвисналата заплаха над шоколадовата индустрия в цялата досегашна история."

Скандалните избори в Кот д'Ивоар през ноември 2010 г. доведоха на власт лидера на опозицията Аласан Уаттара. Много хора обаче споделят мнението , че изборите са манипулирани, и че истинският победител е Лоран Gbagbo, който заемаше председателството преди. Този конфликт заплашва да доведе до нови безредици като политическа и военна конфронтация, което би откъснало страната от световната общност.

Настоящото повишаването на цените на скъпоценните  „бобчета” се  прогнозира отдавна: това  се свързва с 25-годишния цикъл на разтеж на  какаовите култури. Само генното инженерство би спасило производството на какао. Последното дешифриране на генома на какаото  се очаква скоро да си позволи всеки земеделски производител, за да отглеждат генетично модифицирани дървета с висока доходност.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения