Откъде произхожда панамената шапка?


Откъде произхожда панамената шапка?

От Еквадор.

Тези шапки се появяват в Европа и Северна Америка в началото на 19 век и се наричат ,,панамени”, защото се внасяли отспедитори със седалища в Панама.

Откъде произхожда панамената шапка?

В Англия те били избрани като идеални украшения на главата от кралското семейство и скоро станали неотменим аксесоар за всякакви спортни и обществени събития.

Изработка на панамена шапка

При смъртта на кралица Виктория през 1901г. в нейна чест била сложена черната лента на всички панамени шапки.Тази шапка била използвана масово от копачите на Панамския канал.

Президентът Теодор Рузвелт, който посетил строежа през 1906г., бил сниман с панамена шапка.

Подробности около създаването на панамената шапка

Славата и била осигурена. Произходът на шапката е древен: керамични фигурки с интересни украси на главата, датиращи от 4000г. пр.Хр., са намерени на еквадорското крайбрежие.панамена шапка

Някои археолози смятат, че тъкаческите умения, необходими за направата на панамената шапка, са придобити от контактите с полинезийските народи, известни с тъканите си ленени изделия.

Първите испански завоеватели били толкова впечатлени от прозрачните качества на материала, че го нарекли ,,вампирска кожа”.

Съвременните шапки датират от около 16век и се правят от сплетени нишки от триметровата палма ,,жипижапа” или ,,токиля” (научното и име е Carludovica palmata). Те се произвеждат най-много в град Гуенка, макар че най-красивите модели идват от градовете Монтекристи и Библиан.

модели панамена шапкаВремето, необходимо за направата на една шапка, може да варира твърде много. Палмата токиля може да се реже само пет дни в месеца, по време на последната четвърт на луната, когато палмовите нишки съдържат по-малко вода-тогава те са по-леки и се сплитат по-лесно.

Един опитен плетач може да изтегли нишка, тънка като коприна.Нискокачествена шапка може да бъде изплетена за няколко часа, но за изработката на екстра качеството, или superfine, са необходими до пет месеца. Те обаче се продават за повече от 1000 долара.

През 1985г. фондацията ,,Конран” номинира панамената шапка като един от стоте най-добри дизайна изобщо.Еквадор е наречен така от испанската дума на екватор. Освен шапките Еквадор е най-големият износител на банани и на балсово дърво.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения