Здрави зъби, здраво тяло – услужлива памет


Деменцията на мозъка зависи от устната ни хигиена

Денталната хигиена е много важен елемент от нашето битие не само за свеж дъх и прекрасна и ослепителна усмивка, а и защото е от полза за предпазване от деменция.

 

Здрави зъби, здраво тяло – услужлива памет

Според специалистите в тази област и многобройните изследвания направени в тази посока се останови, че ако редовно се грижим да си мием зъбите и венците правилно, ще намалим в пъти риска от развитие на когнитивни нарушения.

В университета на Калифорния в продължение на 15 години са били проследени денталните промени на 6000 пациента и резултатите показали, че тези които не поддържали добра орална хигиена са с 60% по-голям риск от това да имат деменция с напредване на възрастта.

Миенето на зъбите се препоръчва горещо от зъболекарите за да се премахнат бактериите в устата. Именно те причиняват големите вреди на венците и зъбите ни.усмивка на мъж

Те косвенно оказват влияние на сърдечно-съдовата система и влияят пагубно на мозъка - обясняват специалисти.

Преди десетина години също при подобен вид проучвания беше направена връзката, че болеста на Алцхаймер се разпространява най-вече при хора с болни венци.

Наукато доста напредна през последните десетилетия и сега на пазара има доста продукти които помагат за избягване на такива проблеми. Освен многобройните видове пасти за зъби, много добре за венците се оказва и денталните конци и специалната вода за жабурене на устата.

Така освен, че си подобрявате устната хигиена , косвенно подобрявате цялостното си здраве.

Деменцията все още не се лекува и представлява мозъчно състояние , с което умственните способности намаляват и се губи концентрацията. Настъпва след изкаран инсулт или инфекция (възпаление) на мозъка.

Ако искате да имате здрави зъби и венци, избягвайте честата употреба на енергийни напитки. Те увреждат зъбната плака – предупреждават зъболекарите. Ако все пак употребявате такива напитки, след това дъвчете дъвка или си изплакнете устата обилно.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения