Направи си сам


Вкусно лесно и полезно смути

Вкусно лесно и полезно смути мои любими, от както се снабдих с готин блендер, с който да си ги правя. Смутитата представляват пасирани  плодове и зеленчуци или комбинации от двете. Към тях могат да се добавят и ядки, подправки, мед, шоколад, мляко - въпрос на вкус и предпочитания. Смутитата са изключително полезни и за мен са по-добрият избор от изцедените сокове.

 

При изцеждането на соковете част от ценните съставки в плодовете и зеленчуци се унищожават и една част се изхвърлят, докато при смутито всичко полезно остава в чашката! Това е много лесен вариант за закуска, към който честичко прибягвам рано сутрин, особено и когато нямам много време - вкусно, освежаващо и бързо! Плодовете се почистват и нарязват и за минутки си имам свеж плодов(озеленчуков) сок, който мога да си изям веднага. И тук е важно да направим едно уточнение - смутитата не са течност, макар и да са в течна форма, а са течна храна и има много голяма разлика между двете!

В общия случай се прави от плодове, така че може да бъде доста калорично, което също не бива да бъде подценявано като факт.  Защо предпочитам смути пред термична обработка на растенията? Растенията съдържат в мембраната на клетките си целулоза. Само един храносмилателен ензим в човешкото тяло може да я смели и той се намира в червата - ензима целулаза, който смила целулозата до вещества, които да могат да бъдат усвоени. Целулозата подпомага перисталтиката на червата, тя е важна и за кръвоносната система.

При прием на целулоза, която е нискокалорична, понеже е бавно усвояема, се създава усещане за ситост. При смути мембраната на клетките се разбива и това подпомага усвояването на полезните вещества в тях. Същото се случва и при термична обработка, но при нея се губи до голяма степен хранителната стойност на растението.  Втората причина са фибрите. Всички сме чували за тях и защо са толкова важни.smuti-banan-qbalka

Когато се приема храната в твърдо състояние, на тялото му трябва повече време да я смели и усвои, а когато пристига в стомаха смляна от блендера - на тялото му трябва много по-малко време да усвои полезните съставки в нея. При термична обработка фибрите вече не са толкова полезни и не могат да си свършат работата, която природата им е отредила. И сега е ред да споделя с вас някои мои любими рецепти за смутита, разбира се!

1. Банан с мляко
Смесвам един банан с чаша прясно мляко и какао. Получава се божествена напитка с шоколадово-бананов вкус! Ако бананите и млякото са предварително охладени, прилича малко на сладолед, които е тръгнал да се размеква. Могат да се сложат и други подправки като  ванилия или да се подслади още с мед. Същото може да се направи и с кисело мляко.

2. Ябълка и банан
Един банан и една зелена, почистена и нарязана ябълка се пасират с малко канела.

3. Сок от моркови
Преди си купувах сок от моркови от магазина в бутилка, но с тази машинка вече си го правя сама. Просто пасирам един голям морков с малко трапезна вода и готово!

4. Тиква, морков, ябълка
Тиквата е сурова разбира се. Парче с големината на малък лимон се пасира заедно с 1 морков и 1 ябълка.

5. Морков, банан, круша и моите любими суровосушени водорасли АФА
По 1 брой от плодовете и зеленчука се пасират и след това към сместа се добавя 1 ч. лъж. суровосушени водорасли АФА. Консумира се на момента и с удоволствиеМоже да посетите моята Фейсбук страница Консултации за здраве и личностно развитие където можете да намерите още безплатна и полезна информация за вашето здраве.

Save

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения