Музикален свят


Профилактика на тялото чрез улавяне звука на клетките

Лекарите вече могат да се похвалят с нови  ултра-чувствителни подслушвателни устройства. С тях  може да улови какво точно не е наред в организма, както автомобилните инженери  могат да  диагностицират проблемите на двигателя със звук, съобщава Стив Джоунс.

 

От скандалите  за подслушване на телефона и къркоренето на стомаха, до най-тихия шепот, милион пъти по-блед  от най-мекия звук, който може  да се улови с човешкото ухо.Звуците разбира се са  възможността да приемем звукови вълни с различна дължина и амплитуда и да ги възпроизведем  като шум, говор или музика. 

Какви звуци издават клетките в организма ни?

Ухото е една прекрасна сграда, с лостове, усилватели и набор от миниатюрни пръчки, които приемат вибрациите и ги конвертират в механични действия или електрически сигнали. В допълнение слухът  ни дава чувство на движение и позицията в 3D формат. 

Новото  "нано-ухо" е разработено в Германия и представлява  плътно фокусирани лазерни лъчи, насочени като оптични пинсети, използвани за да  се обхване невъобразимо малък обект за да се прехвърли от място на място. Лазерната светлина блесва през мощен микроскоп и генерира силно електрическо поле. 

Характерен звук на здравите клетки

Частици са привлечени от този "оптичен капан" и са готови да бъдат преместени от изместване на позицията на гредата. Какво ще научите? Една очевидна опасност е, че ние ще попаднем в капана познат под името Витгенщайн, т.е."Ако лъвът може да  говори, ние не може да го разберем".звук на клетките

 Но в действителност, тези клетки не изглежда да се опитват да ни кажат нещо. Клетките и  техните солидни стени, вибрират около 1000 пъти в секунда и звука е  около две октави над средният човешки звук. Много наподобява  заглушен писък при нагряване с инфрачервена светлина. Точно като инженерът  може да каже какво не е наред в звука на неговите машини, така и смилането  на тези трептения от молекулярните съоръжения могат да се превърнат  в медицинска диагноза. За пример може да се даде звука, който отделят раковите клетки, спрямо този от здравите. С такива съпоставки в звука  може да се открие най-ранната поява на рак на простатата. 

По същия начин, клетките, заразени с малария променят скоростта, с която вибрират. Това може да позволи незабавна диагноза, преди заболяването да атакува черния дроб и да причини реални щети. Разбира се, истинската надежда идва от мелодичните възможности, които възникват от новата технология. 

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения