Съществуват ли микроорганизми, които вредят на определени етноси повече от други?


Съществуват ли микроорганизми, които вредят на определени етноси повече от други?

Целенасочената борба срещу етническите малцинства или определени групи от населението отдавна е част от воденето на война с биологични оръжия.

Съществуват ли  микроорганизми, които вредят на определени етноси повече от други?

По време на войната с турците през Средновековието нападащите войски са смятали с катапулти трупове на умрели от чума зад стените на обсадените градове.

Защита от зараза на генетична основа

По време на войната за независимост в САЩ са раздавали на въстаналите  индиански племена одеяла, заразени с шарка. Тази стратегия е била до известна степен ,,успешна, но заразата засегнала хора с всякакъв цвят на кожата.

Генетични особенности при различните етноси

През 20 век опитите за борба срещу отделни групи население с биологична зараза станали по-целенасочени.

Бактерии, вируси, червеи, гъбички и паразити били подложени на тестове дали имат  предпочитания към чернокожи, бели, червенокожи или жълти.

Но за късмет никоя етническа група не успяла да бъде биологично унищожена планомерно въз основа на ,,расови” разлики-микробите не се интересували от цвета на кожата.

От гледна точка на гените и имунната система хората си приличат твърде много, така че заразата би засегнала всички.

Ученият Луиджи Кавали-Сфорца, занимаващ се с генетика на популациите, винаги е подчертавал, че между един жител на Бавария и един от брега на Северно море може да съществуват повече генетични разлики, отколкото между един чернокож и един бял.

етноси и болестиВъпреки това съществуват групи от население, които са по-податливи на някои болести: индианците от племето пима боледуват много често от диабет, някои ескимоси са засегнати повече от смущения в обмяната на вещества, отколкото останалите хора по света.

В Япония се срещат по-често рак на стомаха, но по-рядко рак на гърдата.

А в Африка една форма на малокръвие, а именно сърповидната анемия, дава известна защита срещу малария.Но тези малки разлики не могат да бъдат атакувани от микробите.

Дори и с помощта на генетично манипулирани организми по мнение на експерти това няма да се получи. Когато напрмер бактерии на антракс се загнездят в белия дроб или ботулинова бактерия от типа Clostridium Botulinum попаднат в стомаха-това  са двете класически форми на биологична война-на тях им е все едно какъв е цветът на кожата на човека, чието тяло унищожават.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения