В града медицинското обслужване е еднакво за всички граждани.


В града медицинското обслужване е еднакво за всички граждани.

Нека да кажем, че тук става въпрос за един от най-големите и разнолики градове в света: Ню Йорк.

Отдавна вече не е тайна, че и в богатите държави има значителни различия в качеството на медицинското обслужване.

В града медицинското обслужване е еднакво за всички граждани.

Нека само се огледаме и видим как в Германия биват лекувани частните пациенти и пациентите, обслужвани от здравната каса.

Равноправни медицински грижи за всички

Все пак е изненадващо по колко различен начин могат да бъдат лекувани хората дори в рамките на един град в зависимост от квартала, където живеят,от цвета на кожата, от социалния статус и доходите.

Двама лекари от медицинския колеж ,,Алберт Айнщайн” в Ню Йорк провели изследване в многомилионния град,медицинско обслужване за бедни за да установят какво медицинско обслужване са получили и какви медицински грижи са били положени за пациенти с инфаркт.

Медицинско обслужване за социално слаби хора

За целта те определили честотата, с която чрез ангиопластика (поставяне на катетър), или наречено още реваскуларизация, запушените коронарни съдове на сърцето отново били отпушени и направени проходими след инфаркта.

Те сравнили ситуацита в два района на града, където живеели хора с нисък социален статус (Южен Бронкс и Харлем) с тази в най-заможния район Централен Манхатън, като използвали сравнителни данни от другите райони на Ню Йорк.

Оказало се, че са налице значителни разлики в лечението според цвета на кожата: при 29.2 процента от белите се прилагала реваскуларизация, при  американците от испански произход честотата била 19.9 процента, а при чернокожите едва 12.5 процента.медицинско образование

Ако прилагането на тази процедура се съотнесе по райони, то най-малко тя била прилагана в Южен Бронкс (12 процента) в сравнение с 24-те процента в Харлем и 38.4 процента в центъра на Манхатън. В останалата част на Ню Йорк честотата на приложение възлизала на 21.2 процента.

Следователно, който си мисли, че поне при развитите нации с демократично управление е постигнат идеалът на безкласово общество, ще се окаже безкрайно разочарован, що се отнася до сферата на здравеопазването.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения