Любов на 6 000 години


Любов на 6 000 години

В археологическият музей в Мантуя, Северна Италия , са изложени за посетители така  наречените  "Любовници на Валдаро" . Тов аса  скелетите на млад мъж  и жена, които са били погребани заедно по тези места около 6 хиляди години. 

Любов на 6 000 години

Това се съобщава от италианският вестник La Stampa."Любовниците" са открити  през 2007 г. в древен некропол край с. Valdaro, от където са получили и името си.

Любов през неолита

 Този скелети са на  момче и момиче на около 18-20 години. Те лежат  в гроба с лица обърнати един към друг, а краката  и ръцете им са преплетени.

Такава поза навежда учените да предполагат, че те са се топлели от студа и в последствие са замръзнали.Въпреки това, проучванията със съвременна техника  показват, че телата са били поставени в  това състояние след смъртта.

Антични открития за любовта

От друга страна археолозите твърдят, че те са умрели от собственната си смърт. Няма намерени белези по костите им.

Проф. Силвия Баньоли, председател на основаното сдружение " Любовници на Валдаро” в Мантуа заяви, че  обстоятелствата на живота и смъртта през неолита остава забулени в тайна.

Сега на сдружението търси финансиране за отваряне на самостоятелен музей на „Любовници на Валдаро ".

 Според синьора Баньоли, са необходими € 250 000, и още € 200 хиляди  за  мултимедийно оборудване, което ще позволи да се образоват посетителите в тайната на  " любовниците".

Във връзка с тази история ми идва наум да спомена и за друга интересна археологическа находка в Северна Италия.lubov prez vekovete

 Става дума за "ледения човек" Ettsi, чието замразено тялото  беше намерено в италианските Алпи през 1991 година. Ettsi е бил убит от стрела, опитвайки се да избягат в планините от някои непознати за нас врагове разбира се преди  5.3 хиляди години.

 И, съдейки по последните данни, бягството му е било изключително успешно, съдейки по замръзналата до него добра храна. Изследването на добре запазени останки от Ettsi се занимава специално създаден  институт за мумии и ледени хора в Болцано.

А по-рано тази година, експерти от Холандия , с помощта на 3D-изображение и съдебно-медицински технологии са създали изкуствен модел на Ettsi. Сега този модел е изложен в Археологическия музей на Южен Тирол  в Италия.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения