Мистерии


Открит е рак на древна египетска мумия

Изследователите са открили рак на простатата в мумия, съхранявана в Националния археологически музей Лисабон, Португалия , съобщава Discovery News.

Възрастта на  мумията е около 2250 година пр.н.е. и е принадлежала на епохата на Птоломеите, които са управлявали Египет от 285 пр.н.е. до 30 сл.н.е. Като цяло, това е най-старият документиран  случай на рак на простатата в Египет, а вторият в света. 

Болести в древен Египет

Проучването е публикувано в Международен журнал на палеонтологията.Учените разгледали мумията използвайки многоканална компютърна томография, която дава изображение с  "невероятно високо качество." Установено е, че мумията на мъж, който е починал на възраст от 51 до 60 години от бавна и мъчителна смърт.

Той е бил погребан с кръстосани ръце - това е обща позиция за епохата на Птоломеите.

Здраве на египтяните в древността

Учените също така установили, че починалият е страдал от остеоартрит на таза.

В допълнение, изследователи също откриха голям брой  заоблени, солидни тумори в таза и гръбначния стълб. Повредените  кости показват метастатичен рак на простатата.

Изследователите се насочили и към  други версии, но факта, че карцирома на  простатата  обикновено се разпростира към таза, гръбначния стълб, горната част на ръката и костите на  крака, ребрата, и в крайна сметка до голяма част от скелета, най-накрая ги убедило в полза на рак на простатата.За съжаление и в 21 век това заболяване все още не може да го преборим. Има разбира се доста постижения в тази област.Например учени от Университета в, Великобритания , са разработили ваксина , която унищожава раковите тумори на простатата, оставяйки здравите тъкани непокътнати.

 В лабораторни тестове, новият продукт успешно преодолява 80% от туморите, без сериозни странични ефекти. Клинични изпитвания върху хора може да започнат през следващите години. 

Учените са използвали по време на експериментите два вида ваксини - едната е на базата на човешки тумори на простатата, а другият от тъкани  на мишката. Тестовете показват, че първата ваксина работи по-добре.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения