Ендоскопски метод на опериране


Ендоскопията е по-щадяща от традиционната хирургична намеса. Да ама Не!

Ендоскопското отстраняване на жлъчката (,,безкръвна операция”) е по-щадящо от традиционната хирургична намеса.

Ендоскопски метод на опериране

Учудващо е, но изследвания от Великобритания показват, че възстановяването  след операция на жлъчката е еднакво продължително, независимо с каква техника се извършва.

Предимства и недостатъци на ендоскопията

В известно проучване британските изследователи в средата на 1990-те години установяват, че пациенти, чиято жлъчка е била отстранена с операция, са се възстановили до изписването си и връщането си на работа също толкова дълго, колкото и пациенти, подложени на ендоскопска (безкръвна) интервенция.

Преди да се появи това изследване, пациентите с ендоскопска операция били изписвани по-рано, тъй като се смятало, че могат да се натоварват по-рано. лечение с ендоскопХипотезата, че по-малката интервенция съкращава и времето за възстановяване, се оказала заблуда.

Време за възтановяване при ендоскопският метод на лечение

Тялото очевидно има нужда от определено време след отстраняване на органа, за да възстанови силите си, и това време не зависи от големината на отвора в кожата, мускулатурата и коремната стена. Тъй като повечето лекари смятали, че ендоскопският метод е по-щадящ от традиционната операция, британските изследователи трябвало да прибягнат до някои трикове.

Те оставили в неведение както пациентите, така и обслужващия персонал, на кой пациент каква операция била направена. лекари и ендоскопЗа да ги заблудят, освен това след операцията на всички пациенти били сложени еднакъв вид превръзки, изцапани с кръв по подобен начин.

Резултатът от изследването показва убедително, че не медицинските причини, а недоказани представи, наследени от миналото, са били решаващи при бързото изписване на пациенти след ендоскопска операция.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения