Как да спестим на детето болката


На децата им се спестяват повече болки, отколкото на възрастните.

 Никой лекар не би причинил на дете излишни болки, но реалността показва, че болките на децата по-рядко или никак не се вземат под внимание, или не им се дават болкоуспокоителни.

Как да спестим на детето болката

При еднакво болестно състояние децата получават значително по-малко лекарства, отколкото възрастните, това е преценката на анестезиолога Ричард Хауърд от Лондон по време на Конференция на болките в Ню Йорк през 2003г.

Защо на новородените деца се дават по-малко обезболяващи?

Една от причините за това са опасенията на лекуващите лекари от страничните ефекти на болкоуспокоителните.

От друга страна, децата много по-неточно от възрастните са в състояние да опишат размера и вида на болките си-дори когато родителите и лекарите се опитват да го постигнат под формата на игра или визуализация.

Как разбираме какво го боли детето

Нервната система и преработката на болката не са развити напълно при новородените и кърмачетата.малко бебе

Но това не означава, че малките не усещат болка или ги боли по-малко. Голям проблем представлява даването на болкоуспокоително най-вече на недоносените деца в интензивните отделения.

Лекари от Ротердам установили в изследване със 150 новородени, че бебетата в интензивното през първите две седмици от живота си трябва да понесат средно 14 болезнени интервенции, като повечето се падат в първия ден: сред тях неколкократно вземане на кръв, включване на системи, инжекции, имунизации или дори поставяне на сонда на хранене през носа и устата.

Според анализа на холандските лекари по-малко от 35 процента от бебетата са получили медикаменти срещу болезнените манипулации.

бебе ковиозИ около 40 процента от бебетата не получили изобщо никакви болкоуспокоителни през целия период на престой в интензивното отделение. Тази ситуация е недопустима според терапевтите, лекуващи болки, макар че именно помагат.

В крайна сметка някои изследвания са показали, че примерно морфинът почти няма болкоуспокояващ ефект при най-малките. Въпреки това вече се знае, че изпитването на болка в най-ранно детство може да има сериозни последици в по-късен етап от живота.

Последствията могат да бъдат промени в поведението в дългосрочен план, които далеч надхвърлят във времето обичайния период на възстановяване от медицински манипулации.

Затова специалистите съветват болезнените интервенции при най-малките да се ограничат до абсолютно необходимия минимум-ако не могат да бъдат избегнати, винаги да се мисли за облекчаване на болките в достатъчна степен.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения