Сто милиарда нервни клетки.


Сто милиарда нервни клетки.

Използваме само десет процента от мозъка си.Тази мисъл, цитирана често и приписвана на Алберт Айнщайн, не е вярна - но е много популярна.

Сто милиарда нервни клетки.

Айнщайн е казал: „Повечето хора използват само пет до шест процента от капацитета на мо­зъка си, аз използвам седем процента."

Това изказване за голя­мата част свободен неизползван капацитет на мозъка трябвало да подтикне хората да се занимават повече с мисловния орган и да правят „гимнастика на мозъка".

Как работи човешкият мозък

Наистина има някои сфери на мозъка, чието значение не е напълно изследвано, но това не означава, че и те не се използват редовно.

Всяка от около стоте милиарда нервни клетки в мозъка (то­ва между другото е повече от броя на звездите в Млечния път) е свързана с над 100 милиарда други клетки и по този начин става част от огромна мрежа, която непрекъснато изпраща, получава и обработва информация.капацитета на мозъка

Изследвания и опити с човешкият мозък

Чрез „мозъчната гимнас­тика" вероятно за изпълнението на същата задача се изисква използването на по-малък капацитет, тъй като по-често изпол­званите връзки се активират по-бързо и се избягва непрякото или обиколно свързване.

Това значи, че колкото по-трениран е мозъкът в решаването на проблеми, толкова по-малко енергия и храна е необходима за нервните клетки - както трениран спортист има по-нисък пулс в спокойно състояние в сравнение с  човек, който не излиза от къщи. Умните хора мислят по- ефективно и по-пестеливо.

Непрекъснатите промени и процеси на преструктуриране в мозъка отразяват това, което ние извършваме с нашето мисле­не.мозъчни клетки

При определени спомени, паметни събития или запомнящи се възприятия на чувствата някои нервни пътища се натовар­ват повече от други.

Чрез тренировки се подобрява не само капацитетът, но и пътят, по който те протичат.

Така например е известно, че при слепите хора онези области от кората на главния мозък, които отговарят за функциите слух, докосване и вкус, са много по-развити, отколкото при зрящите.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения