Какъв цвят са били панталоните на Робин Худ?


Какъв цвят са били панталоните на Робин Худ?

    Червени.

Най-ранните истории за Робин Худ се намират в балади от 15 век. В най-дългата и най-важната от тях ,,веселяци” носели ,,раирани наметки с яркочервен цвят”. В други балади Робин е облечен в червено, а неговите хора в зелено.

Какъв цвят са били панталоните на Робин Худ?

Това показва, че е лидер.

В Средновековието червният плат е бил най-скъп. Багрилото се добивало от изсушените тела на женски щитоносни въшки.

Как са се обличали хората през средновековието

Това обяснява и имената на Робин свързано с червеношийката и на един от най-близките му съратници, Уили Скарлет.

Едва в по-късните версии облеклото на разбойниците става ,,Линкълновозелено”, макар че това не е непременно зелен цвят. Линкълн е столицата на средновековната английска бояджийска индустрия. robin wood dress girl,,Линкълновото зелено” е зелена боя, приготвена от багрило, което понякога било наричано ,,graine”.

В ранните истории за Робин Худ облеклото играе централна роля.

Борбата на бедните срещу богатите в облеклото

Освен, че Робин Худ  е наречен на своята качулка, в ,,Приключенията” се споменават още плащът, фустанелата, палтото, бричовете и ризите му, както и шест различни цвята на части от облеклото, а в един момент Робин се представя като търговец на платове и продава на краля 123 фута зелено сукно.

Тези подробности са породили идеята, че баладите може би са писани от Гилдията на текстилците, обединяваща търговците и производителите на платове.robin wood dressing

Много от компаниите, произвеждащи платове, са основани по времето, когато са писани баладите, а цветната качулка е била нещо като техен отличителен знак.

Поне един историк е издигнал идеята, че действителната цел на историите за Робин Худ не е традиционно приеманата ,,битка на гората срещу града” или ,,Бика на бедните срещу богатите”, а победата на търговията и занаятите над загниващата и корумпирана аристокрация.

И действително, Робин Худ, облечен в скъпи пурпурни дрехи, е по-скоро защитник на възникващата средна класа, отколкото на най-бедните.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения