Бил ли е Хитлер вегетарианец?


Бил ли е Хитлер вегетарианец?

Не. Но това е добра история. Най-злият диктатор на ХХ век, изцапан с кръвта на десетки милиони, бил прекалено изтънчен или чувствителен, или капризен за да яде месо. Тази история често се използва-напълно нелогично-като аргумент против вегетарианството. За съжаление тя не е вярна.

Бил ли е Хитлер вегетарианец?

Различни биографи, включително такива от най-близкото му обкръжение, отбелязват неговата страст към баварските наденички, пая с месо от дивеч и (според личният му готвач) фаршированите гълъби.

Той обаче е страдал хронично от подут корем, поради което лекарите му предписвали вегетарианска диета(нещо което би изненадало много вегетарианци). Освен това редовно му бил инжектиран протеинов серум, приготвен от изсушени и стрити на прах тестиси от бик. Това не се връзва с гъбената супа и яхнията от леща.adolf-hitler

От неговите речи и писания не може да се прави извод, че е симпатизирал на вегетарианството. Също така никой от неговите помощници не е бил вегетарианец. Изглежда , че за него е било по вероятно да обяви вегетарианците за престъпници, подобно на използващите есперанто, несъгласните с държавната политика и други омразни „интернационалисти”.

Нито пък е бил атеист. Ето един недвусмислен цитат от „Моята борба”: „Убеден съм , че действам като представител на нашият Създател. Като избивам евреите,adolf-hitler-eat аз върша Божията работа”. Подобна фразеология е използвал и в една своя реч пред Райхстага през 1938г. Три години по-късно той казва на генерал Герхард Енгел : „Както преди, така и сега, аз съм католик и ще остана такъв”.

Нацистка Германия съвсем не е била „безбожна” държава и е работила охотно заедно с католическата църква. В армията пехотинците са носели колан с надпис „Gott mit uns” (Бог с нас) и благословиите на хора и въоръжение са били широко разпространени и редовни.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения