Какво е направил Бъфало Бил на дивите бикове?


Какво е направил Бъфало Бил на дивите бикове?

Нищо. В Северна Америка няма диви бикове. За сметка на това той е убил много бизони – 4280 за по-малко от 18 месеца. Думата за див бик често се използва погрешно за бизон. Северноамериканският обикновен бизон няма нищо общо с нито един от видовете бикове – биволът или африканският див бик. Техният общ предшественик е измрял преди около 6 милиона години.

Какво е направил Бъфало Бил на дивите бикове?

Популацията на бизоните в Северна Америка е намаляла от 60 милиона през 17 век до само неколкостотин в края на 19. Днес около 50 000 бизони кръстосват прериите. Кръстоски на бизони с говеда, наречени ,, катало” или ,, бийфало”, се отглеждат за месо. Интересното е, че се получават само кръстоски между женски бизон и мъжки бизон. Зародишите на мъжки бизон и крава стават твърде големи и не могат да се родят нормално.

Уилям Фредерик ,, Бъфало Бил” Коуди, ловец, авантюрист и войник, се записал в легендарната западна пощенска служба ,, Пони Експрес” на 14-годишна възраст. На обявата пишело: ,, Търсят се млади слаби момчета на възраст по 18г. Трябвало да са отлични ездачи и да са готови да рискуват живота си ежедневно. Предпочитат се сираци. Заплата 25 долара на седмица.”

,, Пони Експре” не просъществувала и две години и била заменена от железницата. През 1867г. Коуди бил нает да лови бизони, за да се прехранват  строителите на Канзас Пасифик Рейлроуд. Тогава той поставил забележителния си рекорд.

Той представял своето ,, Шоу от Дивия Запад” от 1883 до 1916г. То било извънредно популярно – по време на европейското си турне било посетено дори от кралицата Виктория. Когато починал през 1917г. – независимо от войната – Коуди получил почитанията Удроу Уилсън.

Макар че в завещанието си изразил волята да бъде погребан край град Коуди в Уисконсин, жена му заявила, че на смъртното си легло се бил обърнал към католицизма, и го погребала край Лукаут Маунтийн до Денвър.

През 1948г. Отрядът ,, Коуди” от Американския легион предложил награда от 10 000 долара за връщането на останките. Тогава Денвърския отряд поставил въоръжена  стража около гроба. Томахавката не била заровена чак до 1968г., когато били разменени димни сигнали между Лукаут Маунтийн и Сидър Маутийн и духът на Бъфало Бил бил пренесен символично от едната планина до другата от чисто бял кон без ездач.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения