На какво се дължи задържането на вода в организма?


На какво се дължи задържането на вода в организма?

Първите признаци, които биха ни подсказали, че имаме задържането на вода в организма са торбичките под очите и натежалите крайници.С преминаването ни през 40 години, този проблем няма да ни подмине макар и да сме на пръв поглед здрави.

Хубаво е да знаем и своевременно да вземем мерки за да предотвратим този проблем. Това че нямаме  проблеми със сърцето и бъбреците не бива да ни успокоява.

На какво се дължи задържането на вода в организма?

Кои са най-честите причини за появата на отоци?

Намалено съдържание на белтъчини и електролити в кръвта. Това произтича от намаленото осмотично налягане, а течността трудно се задържа в съдовете. Случва се най-вече при прекалено увлечение по гладуването, увреждане на бъбреците или на черния дроб.Затруднена  работа на венозните клапи, в резултат на което венозната кръв се движи по-бавно и в по-малък обем към сърцето.

Тя застоява, а излишната вода се изтласква извън пределите на съдовете. Типично е при отоците в долната част на тялото и обикновено се съпровожда с варикозна болест.Съдовете получават невярна “информация” за това дали се увеличава или намалява пропускливостта на стените им.Такъв срив може да настъпи при увреждане на нервните влакна. В крайна сметка възниква неврогенен оток.

Срив в работата на лимфната система. Вследствие на това се нарушава оттичането на лимфната течност. В местата на травми при инфекции и възпаления се появяват лимфатичните отоци. Застоят на лимфна течност в тъканите е причина за още един проблем - целулита.

Какво казват докторите по въпроса?

При липса на някакво системно заболяване, било то на бъбреците или сърдечносъдовата система, отоци около очите най-често възникват поради остеохондроза на шийната част на гръбначния стълб. В случая се нарушава проходимостта на съдовете и тяхната еластичност. Оттичането на течности от главата се забавя и се появяват отоци. В тази ситуация следва да се обърнете към невролог.

Ако се появят отоци по лицето, следва да прегледате и щитовидната си жлеза. Всяко нарушение в нейната работа - както хипертиреоидозата, така хипотиреоидозата - провокират отоци и най-напред това се случва около очите.Не трябва да се увличате по диуретици по време на диети за отслабване. Тези средства нарушават солевата обмяна, отмивайки калия от организма. Това може да стане причина за доста големи отоци по лицето и очите.течност в организма

При жени в средна възраст могат да възникнат отоци на лицето през втората фаза на менструалния цикъл. Това е т.нар. предменструален синдром. Ако приемате седативни билки през този период, ще намалите неприятностите си.

Хубаво е да знаете:

Основните признаци са чувство за тежест в краката, умора, суха кожа. Тези усещания се засилват надвечер. Нарушенията са свързани най-вече с недостатъчна циркулация на кръвта и лимфната течност. И точно това предизвиква появяването на отоци. При отоци на краката е вредно да водите заседнал начин на живот; да допуснете наднормени килограми; да ядете много солена и лютива храна; да се увличате по пушенето и алкохола; да носите обувки на висок ток и прекалено стегнати дрехи.

Отоци по краката могат да възникнат и при злоупотреба с диуретични препарати; при дисфункция на щитовидната жлеза и в период на предменструален синдром. Но най-често това се случва при венозна недостатъчност, особено ако е съчетана с тромбози. Много добра профилактика в този случай е плуването.
При появяване на отоци по лицето е полезно:болезнени отоци в крайниците

Пълноценен сън на ниска възглавница, използването на специални кремове и гелове за кожата около очите, вакуумен масаж - повишава тонуса на кожата,  козметика с екстракт от морски водорасли.

При появяване на отоци по краката са полезни:

Чай от лайка, лимонов сок, пресни краставици, целина и патладжани, магданоз, сироп от боровинки, ежедневно физическо натоварване, най-добре ходене пеша по 30-40 минути, носенето на специален трикотаж, всяка вечер повдигайте краката си така, че стъпалата да се окажат на нивото на сърцето, занимавайте се с плуване поне 30 минути на ден - това подобрява преминаването на кръвта и другите течности в организма.

Ако вече имате отоци е вредно:

Да пиете много течности 2-3 часа преди сън, да ядете лютива и пресолена храна, да употребявате алкохол и да пушите, да се намирате в състояние на стрес, да се подлагате на прекалено физическо натоварване.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения