Кой ще бъде най-големият убиец в света през 2030г.?


Кой ще бъде най-големият убиец в света през 2030г.?

Според Световната здравна организация в момента тютюнът е на второ място в света като причина за смъртните случаи. Той е причина за смъртта на един от всеки десет души в световен мащаб, около 5 милиона случая годишно, докато ракът убива по около седем милиона души на година.

Кой ще бъде най-големият убиец в света през 2030г.?

Болести свързани с тютюнопушенето

Ако нещата  продължават със сегашните темпове, тютюнът и свързаните с него болести ще станат най-големият убиец в света през 2030г. като ще убиват по около 10 милиона души на година. Около 1,3 милиарда души са редовните пушачи. Половината от тях – това са 650 милиона души! – евентуално ще станат жертва на порока си.

Най-много ще пострадат развиващите се страни. От пушачите 48% в момента живеят  в слабо и средно развити страни, където пушенето непрестанно нараства от 1970 г. насам. Обратно, делът на пушещите мъже в САЩ е спаднал от 55% през 50-те години до 28% през 90-те на миналия век. спрете цигаритеВ Близкият изток, където половината от възрастните мъже пушат, тютюнопушенето се е повишило с 24% между 1990 и 1999 г.

За развиващите се страни , икономическите последици  от пушенето са не по-малко катастрофални от здравните. В страни като Нигерия, Виетнам и Бангладеш бедните домакинства харчат  с една трета повече пари за тютюневи продукти, отколкото за храна.

Колко са вредни цигаритепушене

Едва в края на 40-те години науката установява връзката между болестите и тютюнопушенето. В Англия правителството прие изцяло връзката между пушенето и рака едва след доклада на Кралският медицински колеж през 1964г.Още седем години минаха преди на цигарените кутии да се появят предупреждаващи надписи.

Въпреки натрупаните в продължение на 30 години доказателства един от всеки четири възрастни граждани на Обединеното кралство продължава да пуши редовно (това са около 13 милиона души), макар че около 70% от тях правят опити да се откажат. През 2004 г. хималайското кралство Бутан беше първата страна, която не само забрани пушенето на общественни места, но забрани и търговията с тютюневи изделия.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения