Кой живее в иглу?


Кой живее в иглу?

Вероятно вече никой.Думата ,,иглу”  означава ,,къща” на езика на инуитите. Повечето иглута са строени от камък или кожи. Иглутата от снежни блокове са били характери за туле-предшествениците на инуитите, и са използвани съвсем доскоро в Централна и Източна Канада.

Кой живее в иглу?

Но само канадските ескимоси строят иглута от сняг. Такива  къщи са напълно непознати в Аляска или в Гренландия. При преброяването на населението, проведено през 1920г., от 14000 ескимоси, живеещи в Грейландия, само 300 били виждали някога иглу. Днес едва ли са останали някъде действащи иглута.

Първият европеец, видял иглу, е Мартин Фробишер на остров Бафин през 1576г. По време на неговото търсене на Северозападния прохот. Той бил прострелян със стрела в задника от един ескимос. Тогава хората на Фробошер убили няколко инуити, взели един в плен и го закарали в Лондон, където го показвали като диво животно.

През 20-те години в един вестник от Денвър, Колорадо построили снежно иглу до кметството. Там живеели няколко северни елена и един ескимос от Аляска, който  обяснявал на посетителите, че той и другите ловци на елени от Аляска живеели в такива къщи. В действителност дотогава той бил виждал иглу само на кино.

За сметка на това в Туле, Североизтточна Гренландия, местните станали такива специалисти в стоежа на иглу, че построили грамадни зали от лед, в които можело да се танцува и да се провеждат състезания по борба през дългите зимни нощи. Това общество било толкова изолирано, че до началото на 19 век там вярвали, че са единствените хора на света.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения