Какъв цвят са имали oригиналните Умпа-Лумпа


Какъв цвят са имали oригиналните Умпа-Лумпа

Малките работници в шоколадовата фабрика, произхождат от чудната страна Лумпаландия и се съгласяват да работят за Уили Уонка, привлечени от предложението за неизчерпаем запас от любимата им храна — какаови зърна

Какъв цвят са имали oригиналните Умпа-Лумпа

В първото издание на класическия детски роман на Роуалд Дал ,,Чарли и шоколадената фабрика” от 1964г. неуморните, верни Умпа-Лумпа са черни, а не оранжеви.

Дал ги описвам като племе от околни от господин Вонка ,,от най-дълбоката и тъмна част на африканската джунгла, където никога не е стъпвал крак на бял човек”, за да заменят уволнените бели работници в неговата фабрика. Те се хранели с шоколад, макар че преди това ядели ,,бръмбари, евкалиптови листа, гъсеници и кората на дървото бонго-бонго”.

Макар че отначало било посрещнато добре, писанието на Дал намирисвало на робство и расизъм и в началото на 70-те години америнканските издатели от ,,Нопф” настояли за промени. През 1972 се появило преработено издание на ,,Чарли и шоколадената фабрика”. Черните пигмейчета били премахнати и заменени от Умпа-Лумпа, които приличали на малки хипита с дълго златисторуси коси и бяло-розова кожа.umpa lumpa

По-късно илюстраторът на Дал Куентин Блейк ги нарисувал като многоцветни фуристични пънкари с прически тип ,,индианец”. В двата холивудски филма от 1971 и от 2005г. Умпа-Лумпа приличат на оранжеви елфчета.

Дал не харесвал филма от 1971г. най-малкото защото сценаристът Дейвид Зелцер (който по-късно написа ,,Поличбата”) накарал господин Вонка да сипе поетични цитати, които ги няма в романа. Заглавието на филма било променено на ,,Вили Вонка и шоколадената фабрика”, вероятно защото ,,Чарли” се използва в уличния сленг за афроамериканците.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения