Какво се е случило с повечето хора, обвинени в магьосничество в Англия?


Какво се е случило с повечето хора, обвинени в магьосничество в Англия?

Били са оправдани. И дори когато били признати за виновни, те били бесени, а не изгаряни на клада.

Какво се е случило с повечето хора, обвинени в магьосничество в Англия?

Според подробната история на лова на вещици през 17 век в Англия, издаден от Малкълм Гаскил през 2005 г., популярната представа, че 5 милиона жени са изгорени на клада в Европа между 1450 и 1750 г., е твърде преувеличена. Според повечето историци по-вероятната цифра е около 40000, като около една четвърт от екзекутираните са били мъже.

В Англия са известни около 200 екзекуции вследствие на обвинение в магьосничество. Почти всички са били чрез обесване. Шотландците, французите, германците и италианците са изпращали вещиците на кладата, но дори и при тях е било обичайно да ги удушват на позорния стълб и след това да изгарят тялото, а не да ги изгарят живи. В Британия от 1440 до 1650 г. е била изгаряна по една ,, вещица” на век. Марджъри Джормейн е изгорена в Смитфийлд през 1441, след това Изабел Коки – чак през 1596 и Изабела Билинфтън е изгорена в Йорк през 1650г.

Обвинението в магьосничество в Англия не е водело автоматично до смъртна присъда. Църквата, която често била обвинявана в гонения, не е участвала в процесите. Обвинителите трябвало да докажат, че вещицата им е причинила вреда  и английските съдии доста трудно били убеждавани. Три четвърти от всички съдебни процеси за магьосничество завършили с оправдателна присъда.

Въпреки популярната представа за разярени тълпи, желаещи да разкъсат разобличената вещица, изглежда, че ловът на вещици е срещал сериозна съпротива както сред съдиите, така и сред обвиновените хора. Тази дейност била смятана от повечето хора за суеверие и предразсъдък и освен това за неопавдано скъпа. Например погребалната клада на Изабел Коки  е струвала 105 шилинга и 4 дайма, което е равностойно на около 1000 лири съвременни пари.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения