Интересни правила за хранене ако пътувате в чужбина


Имате добри маниери на хранене, но в чужбина може и да не помогнат

Имате вероятно добри маниери, нали? Ако обаче ви се налага пътуване в чужбина, може да се окаже, че те няма да ви помогнат особенно много поради факта, че всеки народ си има свои специфични особенности на хранене. Хубаво е да ги спазвате за да не изпаднете в неудобна за вас ситуация. В действителност хората по света виждат нещата по различен начин – което не е никак странно нали? И така ето някои от тях: 

 

Интересни правила за хранене ако пътувате в чужбина

В Тайланд например не поставяйте  храната в устата си с вилица. Използвайте лъжица, а с вилицата може само да си помагате.  В северната и североизточната част на Тайланд ястията се хапват направо с ръце. Също така използването на пръчици за ориз се счита за лош вкус.

В Япония никога не забождайте пръчиците си в изправено положение във  вашия ориз. Ако сте непохватен и не можете да ядете с пръчици, не се стеснявайте а си поискайте вилица. В Близкия Изток, Индия и някои части от Африка, не се хранят с лявата си ръка.

Интересни факти за етикета на хранене по света

В Южна Индия, не трябва дори да се докосва чинията с лявата  ръка по време на хранене. Това е така, тъй като лявата ръка е свързана с някои  телесни функции, така че се счита, че е мръсна.. Ако сте  левичар е проблем? hranene na narodite
В Мексико, никога не ядат такос (нещо като хамбургер) с вилица и нож.

Мексиканците мислят, че яденето на такос с вилица и нож, изглежда глупаво и снобско, като да ядете хамбургер със сребърни прибори. Така че бъдете учтиви: Яжте с ръцете си. В Италия пият капучино само преди обед. Някои италианци казват, че едно в края на деня разстройва стомаха, други, че то е заместител на храненето.Така или иначе, вие няма да видите италианец да пие кафе след 15:00 часа. 

 Във Франция , не яжте хляб с предястието. Той се яде като добавка към храната. 

В Китай , не обръщайте  рибата, а я консумирайте така както е сервирана. Това е така, защото обръщане на рибата е Дао Юе на китайски, една фраза, подобна на "лош късмет."Плюс това да се  обърне рибата е както се казва, че лодката на рибаря  ще  се преобърне. В Корея , ако по-стар човек ви предложи напитка, вдигнете чашата си  с двете си ръце. Това е знак на уважение и  важен принцип на корейската култура. 

Отпийте малка глътка и си обърнете главата настрани.   По същия начин, не започвайте да се храните преди най-възрастния на масата да го е направил. В Русия не разреждайте така извесната за всички водка (дори и с лед).  Според руснаците така се замърсява  чистотата на напитката. 

При пиене на кафе с бедуините в Близкия изток, разклатете чашата няколко пъти в края. Обикновено, всеки бедуин  ще продължи да ви налива  още и още кафе, след като го изпиете, освен ако не  разклатите  чашата  два или три пъти.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения