Изненадваща истина за захарта


Изненадваща истина за захарта

Колко захар може да ядете, без да се застрашава здравето ви? „Американската асоцияция за сърцето  препоръчва жените да ограничат потреблението си до по-малко от 6 чаени лъжички на ден. За мъжете препоръката е  да се придържаме към по-малко от 9 чаени лъжички, и за деца от 4 до 8 годишна възраст, се разрешава само на 3 чаени лъжици захар.Шест чаени лъжички захар може да изглеждат като много, ако можете да си представите купчина на масата захар, но това не е така?

Изненадваща истина за захарта

Една чаена лъжичка захар е равна на 4 грама.Регистрираният  диетолог и говорител на Американската диетична асоциация , Вандана Шет, подчертава колко бързо на ден изконсумирате полагащото ви се количество захар.

Например той предлага да се лишим от 1 лъжичка за сутрешното кафенце и да не подслаждаме обедната си супичка. Макар и с тези ограничения голата статистика сочи, че повечето деца ядат около 22 супени лъжици захар на ден средно (или почти шест пъти повече). 

От всички възрастови групи, от 14 до 18 години са най-големите „сладкострастници”  около 34 чаени лъжички на ден, повечето от които се консумират чрез безалкохолни напитки.

Захарта е близка до майчиното мляко.

В действителност, ние сме биологично програмирани да жадуваме за сладкиши. Майчиното мляко съдържа лактоза, която има двойна захар, хит е галактоза и глюкоза. Предпочитание към сладките храни идва естествено за всички бебета.Така че, ако ни е вкусно и ние сме предразположени да я ядем, защо е такъв голям проблема? zahar i sladko

Тялото се справя по естествен начин с  присъстващите захари, като например тези, съдържащи се в плодове, зеленчуци и млечните продукти . Къде е бедата тогава? В преработените храни се слага умишленно захар за да се постигнат по-добри вкусови качества.

Добавени захари включват редовна захар, високо фруктозен царевичен сироп, малтоза, захарен сироп, захарна тръстика, концентрат от плодов сок, меласа, и други подсладители, които са химически подобни една  на друга  и имат почти същия ефект върху тялото . В тези вещества се съдържат калории с никаква хранителна стойност .

Добавени захари-добавят болести.

Високата консумация на добавена захар има много негативни ефекти върху нашите тела. Според проучване, публикувано от Американската асоциация за сърдечни заболявания през  2010 г., тя може да доведе до затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, които са епидемия в Съединените щати. 

Плюс това, захарта води до кариес . През 2010 г. проучване, публикувано в списание Diabetes Care съобщи, че хората, които пият безалкохолни напитки 12-унции на ден имат 15% по-голям шанс за развитието на диабет тип 2 и хората, които пият две безалкохолни напитки на ден, имат 26 % по-голям шанс.konsumaciq na zahar za denq

Как да се четат етикетите на храните.

По принцип захарите се добавя към много преработени храни. Вандана Шет ви препоръчва да се опитвате да се "възползвате от  храни в естественото им състояние"- яжте целия плод, плодов коктейл или сок. Определянето колко всъщност добавена захар има в даден продукт е трудно, защото производителите не са длъжни да правят разлика между естествени захари и добавени захари на етикетите.

Харвардското училище за обществено здраве предлага да се избягват храни, които имат каквато и да е форма на захар, в близост до върха на списъка на съставките, изброени в ред по тегло. Те казват също така, да внимаваме за храни, които включват повече от един тип на добавена захар, в техните съставки.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения