Какво да правим на остров Тиоман


Какво да правим на остров Тиоман

Какво да правим на остров Тиоман и как да си прекараме няколко дни на това място. Континентална Малайзия не е само континент, а и няколко острови, които се намират недалеч от бреговете й. Така че, бяхме решили да включим в нашето пътешествие поне един от тях.

 

Какво да правим на остров Тиоман

Какво да правим на остров Тиоман

Източно от континента има три по-големи островни архипелага: Реданг, Перхентиан и Тиоман. Реданг е твърде луксозен и скъп, ние не обичаме такива. Архипелагът Перхентиан е по-подходящ за бюджетни туристи има прекрасни плажове. Обаче Тиоман има не само плажове, а също и планини с девствена екваториална джунгла. Тиоман е бил обявяван за "най-красив остров на света" през 70-те години. Затова избрахме Тиоман- точно като за нас. Бяхме си купили предварително билети онлайн за ферибота и рано сутринта, още по тъмно, отидохме до пристанището, обменихме билетите на офиса и се качихме на ферибота.

Плаването продължи около 2 часа и към 9 сутринта бяхме на главното пристанище на Тиоман, което се намира на западния бряг на острова. Ние обаче си бяхме резервирали бунгала на източния бряг, в курортното селище Джуара, край пясъчните плажове с вълните. И съответно, трябваше да се придвижим от западния до източния бряг на остров Тиоман. Имаше три варианта: Първо, да си уредим предварително транспорт от бунгалата (те уреждат транспорт), да дойдат и да ни превозят до Джуара . Има само един тесен асфалтиран път, който свързва Джуара с пристанището. Второ да отидем дотам с такси.

И трето да пресечем острова по средата през джунглата по една от пътеките, за общо около 3 часа. И ние, естествено, избрахме третия вариант. Прехода през джунглата беше впечатляващ. Който си спомня от уроците по география за Екваториалния пояс, в който растат екваториалните дъждовни гори (като тези в Амазония, Конго и Папуа) същата гора расте и тук, на Тиоман, а и на доста други места из Континентална Малайзия (все пак, страната се намира в екваториалния пояс).

Кои са интересните атракции на остров Тиоман

Цялата джунгла беше пълна с живот, с най-разнообразни птичи гласове. Видяхме горски игуани, маймуни по дърветата, костенурки, и най-различни други животни, които прошумоляваха из гъсталака, но не можехме да видим какви са. Пътеката се изкачи до главното било на острова и заслиза надолу от другата му страна, към източния бряг. Стигна до асфалтирания път, и по него след обяд слязохме до Джуара. Джуара се състои от около десетина комплекса от бунгала, барове, кафета и ресторанти, разположени край двата източни плажа на острова.Tioman-malaizia

Беше пълно с млади хора, сърфисти и всякакви приключенци. Имаше и маймуни от джунглата, които ровеха из контейнерите за боклук. Намерихме нашите бунгала, настанихме се, и прекарахме остатъка от деня на плажа (нашите бунгала бяха край южния плаж)- истинска наслада след пътуването по море и прехода през джунглата. Тук щяхме да останем още два дни и да опитаме от най-интересното из остров Тиоман.

На вторият ден от пристигането ни в село Джуара на остров Тиоман, решихме да пообиколим из вътрешността на острова, а също и да си направим преход по бреговата ивица встрани от плажовете. На похода във вътрешността обаче аз отидох сам- Инг Инг и децата предпочетоха да си почиват на плажа и в бунгалата. Там имаше една дива пътека през джунглата, която водеше до един малък водопад, който се опитах да достигна. Истински водопад не видях, а само няколко бързеи по реката, там вече и пътеката се изгуби и просто вървях по камъни и през гъсталак. Но беше наистина диво, красиво и тайнствено.

Видях летяща катерица, но не можах да я снимам, беше прекалено бърза. Следобед пък вече всички заедно тръгнахме по бреговата ивица северно от плажовете, докъдето можем. Всичко беше като в тропическа райска приказка. След като предишния ден се фокусирахме повече към вътрешността на остров Тиоман, сега се бяхме насочили към морето около острова. За целта още предишния ден аз се бях записал на круиз с гмуркане (отново щях да бъда сам, защото децата все пак предпочетоха да играят на плажа.

Какво да посетим на остров Тиоман

И така, на сутринта се отправих към кея на село Джуара, и с моторна лодка, в която ни раздадоха маски и шнорхели, тръгнахме на круиз около острова. Лодката заобиколи Тиоман от северната му страна и спряхме в кристално бистрите води край едно островче наблизо. Там се гмуркахме и се удивлявахме на приказния подводен свят- корали, разноцветни рибки, раковини и много други удивителни форми и багри. Аз доплувах до островчето, покрито с джунгла, а после обратно към лодката.

След това спряхме от другата страна на островчето, на един малък пясъчен плаж. Оттам аз навлязох малко в джунглата, после- отново гмуркане. После се върнахме на главния остров Тиоман, където обядвахме в един ресторант на западния бряг, а след обяда пак малко гмуркане между главния остров и друго островче до него. Накрая се върнахме в Джуара и круизът приключи. Остатъка от деня прекарахме на плажа, последни часове на наслада на този приказен остров.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения