Остров Рапа Ити далечен рай


Остров Рапа Ити далечен рай

Остров Рапа Ити далечен рай за тези, които са решили да го посетят. Единствения начин е да се достигне с кораб за няколко седмици от остров Таити. Причината за това е липсата на летище, защото няма равно място на острова. Планинската верига минаваща през него не позволява построяването на летище. Някои изследователи причисляват Рапа Ити към Austral острови, а други са сигурни, че става въпрос за част от Bass острови. Причината за този спор е в различния езиков, културен и геоложки произход.

 

Остров Рапа Ити далечен рай

Името съвпада с Великденските острови Пасха и поради тази причина се слага името Ити (малък) за да се разграничат двете географски понятия. На 22 декември  1791 Джордж Ванкувър открива острова и му дава името Oparo. Населението е около 500 души, които живеят на площ от 40 km 2. Повечето жители живеят в Ahurei. Остров Рапа Ити има вулканичен характер и за това е толкова висок над водата 600 метра. Около 13 -14 век идват първите полинезийци на острова и наброяват около 2000 души.

Но в един исторически момент хората стават прекалено много и изхранването става трудно. Има няколко вътрешни войни, които водят до значително намаляване на хората. Идвайки през 18 век на първите европейци тук , 3/4 от населението умира заради болестите, които носят новите заселници (едра шарка, туберкулоза), за която нямат имунитет туземците. В момента таитяните са твърде малко но са успели да запазят бита от преди столетия. Пеят се традиционни песни в тази чест.Rapa-Iti-seascape

За кратко време се заселват перуански роби, които избягват от плантациите на Южна Америка. Те са причина през 1866 година тук да намалее населението до 120 души. През 1881 година Франция анексира острова и той става част от Френска Полинезия. Тур Хейердал прави разкопки по време на своите плавания в Тихия океан, като търси   връзки между Рапа Ити и Великденския остров Пасха.

Селището Ahurei е разположено в един дълбок залив във формата на анфитеатър. На юг от него се намира резервата Manatau в който са защитени ендемични видове животни и растения. Климатът тук е тропически и поради тази причина растенията са типично тропически.

Освен 340 вида птици, повечето от които прелетни тук може да видите малки бозайници и няколко дребни хищници. Красиви плажове като на съседните остров Rimatara и остров Raivavae няма да намерите, но места за гмуркане и подводен риболов има достатъчно в кораловият риф около остров Рапа Ити.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения