Най-важните забележителности на Армения


Топ 10 атракции на Армения

Армения е планинска страна  в Кавказките планини на  Югозападна Азия. Границата и минава на запад с Турция, а на север с Грузия, като няма излаз на море. Други съседни страни са на изток с Азербайджан и на юг с Иран.

 

Най-важните забележителности на  Армения

Армения е много древна държава основана още през 6 век пр. н. е. и е първата страна в света приела християнската религия официално през 301 г. Тази красива държава има богато културно и архитектурно наследство. Запазени са много катедрали, църкви и манастири от периода на златният век на Армения Х-XI в. Например в столицата Ереван се намира библиотеката Матендарам, която притежава една от най-богатите ръкописи в света. 

Богатото културно наследство на Армения

Посетете парка Таманиан с богата колекция от склуптури, площадът на републиката, паметниците на Андраник Озаниан и Степан Схахумиан, както и статуята на Александър Таманиан. Хората са много дружелюбни и усмихнати, като ще ви предразположат да опитате от местната кухня, която е наистина вкусна. Релефът е планински, тъй като страната се намира в Малък Кавказ и високото Арменско плато. Може да се каже, че Армения има големи богатства на  водни ресурси, като се започне от езерото Севан на 1900 метра надморска височина, което съставлява над 80% от водният сладководен запас и се стигне до река Аракс с нейният приток Раздан.Armenia Tatev Monastery panorama

Климатът е континентален – сурова зима и горещо лято. Кои са най-посещаваните забележителности в Армения. На първо място това са нейните манастири, манастира Гегхард, храма Гарни над река Азат – силно повреден след едно голямо земетресение, Светия Ечмиадзин,  храма Гарни и Санахин  и катедралата „Св. Григорий”.  Много интересна атракция в Армения през последните няколко години е манастира Татев, който е построен през 9-ти век в областта Сюник. Намира се на 280 км. от Ереван и до него може да стигнете с помоща на най-дългият лифт  в света построен през 2010 г.

При входа на долината Азат, заобиколен от  непристъпни скали  се намира прочутият манастир Гегхард. Това са няколко църкви и гробници врязани в скалите. Целият комплекс представлява своеобразен шедьовър на арменската архитектурен и културен разцвет през средновековието. Защитен е от ЮНЕСКО като културно наследство на Армения. Непременно посетете останките в археологическия обект от Звартнотс и църквите на Ехмиатсин.  Оказали са благотворно влияние върху развитието на архитектурата по онова време.

За любителите на планинските разходки предлагаме посещение на много известния каньон Дебед. Ако пътувате с автомобил ви препоръчваме да минете през проходът Селим, който в миналото е служел за керваните пренасящи стока от изтока (Пътят на коприната).  Подарета си на вас и вашите близки една чудесна разходка със забележителностите на Армения.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения